söndag 29 augusti 2010

Chokladbollar

Här hemma görs det väldigt sällan chokladbollar men varje gång vi gör det så tänker jag att vi borde göra det oftare. Det är ju så enkelt och så gott. Perfekt att göra tillsammans med barn också. De här chokladbollarna har Algot gjort. Min favorit är chokladbollar rullade i pärlsocker. Vad rullar du helst chokladbollar i?


CHOKLADBOLLAR
25 st

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
(2 msk kallt kaffe)
Garnering: pärlsocker eller kokos

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och arbeta ihop till en deg. Forma små bollar och rulla dem i pärlsocker eller kokos. Ställ dem kallt för att stelna.


Receptet hämtat från Axa

21 kommentarer:

  1. Kokos är godast, men då har jag bara testat kokos och pärlsocker. Såna där bollar glöms liksom bort i jakten på nya godheter:)

    SvaraRadera
  2. Chokladbollar är Non-stop-godis för mig - jag kan inte sluta om jag börjar. :-) Jag brukar göra ganska små och förvara i frysen. Håller med Pehrnilla att kokos är godast. Pärlsocker tycker jag blir lite för hårt också.

    SvaraRadera
  3. Min äldsta dotter bodde en tid i Lublin; Polen. Chokladbollarna var okända där men gjorde från första festen stor succé såväl de som rullats i kokos som de vilka får pärlsocker på sig!

    SvaraRadera
  4. hear you sister, det är enkelt att göra och så himla gott. mmmm.

    SvaraRadera
  5. Chokladbollar är ju såå mumsigt! Farligt, för man hinner ju knappt rulla smeten till bollar innan de rullar ner i magen :)

    De som hinner bli bollar rullar jag helst i pärlsocker och chokladströssel.

    SvaraRadera
  6. Pehrnilla: Håller med om man lätt glömmer bort dem, det är så kul att testa "nya" kakor.

    Erka Perka: Åh, kan man frysa dem, det har jag inte ens tänkt på. Fast frågan är ju om de inte hinner ta slut innan de hinner till frysen. :-)

    BeBest: Förstår att de gjorde succé, de är ju jättegoda.

    Charlotta: Precis! :-)

    Annica - annicake: Jag gjorde bara smet ibland när jag pluggade och åt ur burken med sked.

    SvaraRadera
  7. Åh, klassiska chokladbollar med pärlsocker. Mums så gott. De är precis så onyttiga som det går att få nåt :) Så gott!

    SvaraRadera
  8. älskar när man ser ett inlägg och så ler man...:-) har inte gjort chokladbollar på år och dag och jag sitter i detta nu och funderar på om jag har ingredienser hemma och om man kanske skulle svänga ihop en liten omgång... :-) självklart pärlsocker att rulla i, helst i massor, brukar vara enkelt när degen blir alldeles kladdig, då är det lättare att liksom trycka in sockret i smeten...

    och, japp, prova twix-kakorna, livsfarliga som min granne sa efter att ha smakat en och två och tre o.s.v....

    SvaraRadera
  9. Håller med dig! Brukar inte heller göra chokladbollar särskilt ofta längre (annat var det förr, när jag var sisådär 13 år, då gjorde jag och bästa killkompisen chokladbollar eller kladdkaka varje torsdag, haha), men tänker alltid, när jag väl gör det, att jag borde göra det betydligt oftare. Lätt att göra och ännu lättare att äta upp ;) Och pärlsocker ska det va, godast!

    Om jag hade varit lite smart skulle jag ha stretchat när jag kom tillbaka från stan förut, men det glömde jag helt bort. Kände ju ingenting då när jag var uppvärmd ;D Men nu... Lär va ännu stelare i morgon. Ser det som ett tecken på att jag verkligen måste börja röra lite på mig igen :P

    SvaraRadera
  10. Chokladbollar är gott, var längesedan jag gjorde det nu, vill helst ha pärlsocker på medan sambon vill ha kokos, så jag brukar göra hälften med kokos och hälften med pärlsocker. Kul att baka med sonen, min son gillar inte choklad så det är ingen ide att baka chokladbollar, sedan gillar han inte att bli så kletig om händerna, rolig kille han, han vägrar använda fingerfärg på dagis :-)

    SvaraRadera
  11. Ja, det är ju barnsligt gott!! Blir inte så ofta nuförtiden, men när jag var yngre, då gjorde jag det ofta. Jag och kompis var experter, bakade utan recept (en bedrift på den tiden). Vid ett tillfälle hade vi inget strösocker kvar när vi skulle baka, så vi la sockerbitar i en påse och tog en hammare och gick lös på den, så var det avklarat :-)

    Appropå vad man rullar dem i: hemma hade vi alltid pärlsocker, så det är liksom "vanligt", men min kompis mamma brukade rulla i kokos. Så jag tyckte kokos var så extragott och lyxigt. I våras satt kompisen och jag o pratade om detta, och då visade det sig att hon tyckte tvärtom, att min mammas var lyxigast och godast... (Å det här var ju 20-25 år sen, men minnet är kvar) Så det kan vara :-)

    SvaraRadera
  12. Mmm det är riktigt gott det där. Jag gjorde faktiskt några förra veckan. Jätte kul helgfika tycker jag. Rullar mina helst i färgglatt strössel :)

    SvaraRadera
  13. Det är ju så gott med chokladbollar (fast vi kallar faktisk dem för negerbollar, menar inget illa). Min favorit är helt klart cocos, men jag har testat att rulla i hackade rostade hasselnötter också, det var inte helt fel kan jag avslöja!

    SvaraRadera
  14. Helena Ljunggren: Precis, de är absolut inte nyttiga. :-)

    Missfranklin: Kul att du också gillar pärlsocker. Ju sötare desto bättre. :-)

    Malin: Kul att ni bakade varje torsdag, då var ni experter på chokladbollar och kladdkaka kan jag tänka mig.

    Cupcakesfluffan: Oj vad jag känner igen det där med att inte vilja kladda ner sig. Algot har också varit sån. Trodde faktiskt inte att han skulle göra chokladbollssmeten själv, men det gick faktiskt riktigt bra den här gången.

    Hanna: Det man inte får så ofta känns alltid lyxigare. Jag minns faktiskt inte vad vi rullade i när jag var liten. Tror inte vi gjorde chokladbollar så ofta.

    Johanna - Bland muffins och pelagoner: Färgglatt strössel, då ser de säkert festliga ut. Uppskattas säkert av barn också.

    Sanne-Mina baktankar: Hackade rostade hasselnötter lät gott. Funkar tyvärr inte hos oss då min man är allergisk.

    SvaraRadera
  15. Mums! Så många barndomsminnen som dyker upp :-) Allra helst äter jag dem med pärlsocker, men mest för att så åt jag dem när jag var liten ;-)

    SvaraRadera
  16. Kokos helt klart =) Blir för sött annars tycker jag :-P Min dotter var på kalas nyligen där mamman hade gjort en enda stor chokladbollstårta. Barnen älskade den kan jag säga ;-)

    SvaraRadera
  17. Maria: Kul att du också gillar pärlsocker. :-)

    Sockerrus: Kan tro att en chokladbollstårta gjorde succé. Det får jag komma ihåg om tiden blir knapp att göra en "riktig" tårta någon gång. :-)

    SvaraRadera
  18. Jag gör dom alltid alldeles för stora xD

    SvaraRadera
  19. Sabina: Hihi... då blir de kanske som de man köper på café, de är ju riktigt stora. Passar mig perfekt! :-)

    SvaraRadera
  20. Jag är glutenintolerant men tåler havregryn så jag brukar göra en stor sats chokladbollar men som en stor platta, kladda på en massa smält choklad och sen strössla pärlsocker på det. När chokladen stelnat skär jag allt i små rutor och fryser in styckeförpackat. Perfekt att ta med sig en när man ska bort på fika eller på möten, de hinner tina i väskan på väg dit.

    SvaraRadera
  21. Li: Vad gott det låter med smält choklad över, det måste jag testa nästa gång. Det är ju alltid bra att kunna ha kakor i frysen, framför allt om du är glutenintollerant, och alla tänker säkert inte på det om de bjuder dig på fika. Tack för tipset om smält choklad och strössel!

    SvaraRadera