lördag 7 januari 2012

Steg för steg: Att täcka en tårta

Här tänkte jag visa hur jag gör när jag täcker en tårta. Det är lite svårt att beskriva så mitt tips är även att ni söker på youtube och tittar på videor om detta, finns massor med bra klipp där.


1. Knåda upp sugarpasten eller marsipanen så att den blir smidig och mjuk. Fördela ut lite maizenamjöl på bordet och kavla ut ett jämntjockt täcke, ca 3-4 mm tjockt. Mät tårtbottens höjd och diameter och se till att den utkavlade massan har måttet höjd+höjd+diamter+5 cm, då har du så att det räcker att täcka tårtan.


2. Lyft försiktigt upp massan och lägg den på den fyllda, spacklade tårtbotten. Dra handen eller en smoother på ovansidan av tårtan, lyft lite om det behövs i kanterna och försök få bort all luft som finns på under. Jobba sedan en liten bit i taget nedåt längst sidorna och pressa ut luften. Om det skulle bli kvar en luftbubbla under kan man ta en tunn nål och sticka hål i sugarpasten och sen platta till.


3. Pressa ner sidorna längst ner så att det blir ett rakt avslut på tårtkanten.


4. Använd en pizzaskärare eller annan kniv och vinkla den 45 grader och skär längs kanten. Se till att inte skära för högt upp, täcket har en förmåga att resa sig lite och då glipar det i nederkanten.


5. Dra bort smörpappret som satt under tårtkanten.


6. Klart att börja dekorera tårtan.

7 kommentarer:

 1. Vilken fin färg på marsipanen :-)

  SvaraRadera
 2. Oj de såg så enklet ut =) men när jag försökte att göra så blev det bara pannkaka hihi!
  Jag får helt enklet gör ett försök till!
  Kramkram

  SvaraRadera
 3. Verkligen en trevlig beskrivning, jag är själv så dålig på det där med tårtor! Det verkar så lätt för alla gör så snygga tårtor där att täcka tårtan är det minsta problemet, men när jag provar så går det inte alls så bra som jag vill... Jag får följa detta inlägg slaviskt så kanske det fungerar även för mig ;)

  SvaraRadera
 4. När du gör tåtorna använder du marsipan eller sugarpasten? och vad kan rekomenderas?

  SvaraRadera
 5. Anonym: Jag använder både marsipan och sugarpaste. Jag har ingen favorit egentligen. En fördel med sugarpasten är att det ofta är lättare att få den mjuk när man ska jobba med den, men annars spelar det ingen roll.

  SvaraRadera
 6. Hej, tack för en underbar blogg! Jag har försökt dekorera mina tårtor md marsipan men när jag färgar marsipanen är den jättesvår att arbeta med. Gör jag något fel? Jag kanske hade förmycket karamellfärg i marsipanen men då villa jag ju ha en mörkröd färg. Jag har aldrig använt mig av sugarpaste men den kanske är lättare att arbeta med och färga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tips jag har fått, men som jag aldrig har provat själv, är att köpa oljebaserad färg, tror det heter geléfärg. Hushållsfärg/karamellfärg är vattenbaserad och skär sig lätt med choklad och gör att sockerpastan och marsipanen blir kladdig.

   Radera