söndag 12 december 2010

Saffransbiscotti

Trevlig tredje andvent! Här har det julbakats för fullt och idag tänkte jag tipsa om saffransbiscotti. Saffransbiscotti har jag bakat till jul i flera år, de hör liksom till. Lussekatter, pepparkakor, fruktkaka och saffransbiscotti är de bakverk som återkommer på julbordet varje år medans övriga kakor varierar. Vilka bakverk har ni alltid på julen?

De här saffransskorporna passar utmärkt till glöggen eller till fikat eller bara som de är. Om man som jag gillar saffran och skorpor så är kombinationen väldigt lyckad. Det blir en väldigt julig smak över dem.






SAFFRANSBISCOTTI
ca 50 st

150 g sötmandel
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
0,5 g saffran (1 kuvert)
3 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker


Gör så här:
Använd elvispen och rör ihop smör, socker och saffran poröst. Vispa ner äggen. Hacka mandeln grovt. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa sakta tills allt har blandat sig, inte längre.

Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Placera längderna på en plåt med bakplåtspapper bredvid varandra. Grädda i 25-30 minuter i 180 grader i mitten av ugnen.

Ta ut plåten ur ugnen och sänk temperaturen till 120 grader. Låt skorporna svalna något och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka kakorna på plåten med snittytan uppåt. Torka i ugnen (OBS 120 grader) i ca 45 minuter. Ta ut skorporna efter halva tiden och vänd på dem. Slå av ugnen och låt skorporna stå kvar i eftervärmen i ca 1 timme, lufta ugnen ibland genom att öppna lucka och släpp ut fukten.

22 kommentarer:

  1. Men åh, nu vill ju jag också baka sådana! Är svårt beroende ;)

    SvaraRadera
  2. Detta är en av de få saker jag gillar med saffran i. Och så blir de så fina dessutom. Perfekta att ge bort.

    SvaraRadera
  3. Smarrigt goda blir dom och precis som Remsan skriver är dom en uppskattat "gå-bort gåva".

    SvaraRadera
  4. Blev riktigt sugen på att testa saffransbiscotti, det ser väldigt gott ut! Får se om det kanske skulle kunna bli någon omgång innan jul! Den enda kaka jag kan komma på som vi har år efter år är nog pepparkaka.. Sedan har man ju det senaste året hittat sådant som man i alla fall tror kommer följa med ett bra tag ;-) Ha en fin tredje advent du också!

    SvaraRadera
  5. Saffransbiscotti är så gott, måste nog ta och hämta en i köket och mumsa på :-)

    SvaraRadera
  6. Åhh jag vill baka saffranbiscotti nu så gott, passar året om!

    SvaraRadera
  7. Blir det en bättre botten då? Eller blir det nån skillnad alls? =p

    SvaraRadera
  8. Ida - Chokladsockerkaka: Ja, det är lätt att bli beroende av dessa.

    Remsan: Ja, de är perfekta att ge bort som present. Hembakade gåvor brukar vara väldigt uppskattade.

    Mårtenssons kök: Jag kan inte tänka mig en jul utan saffransbiscotti. Så gott till glöggen.

    Hanna - Bakfnatt: Ja, pepparkakor hör verkligen till jul, det tror jag finns i de flesta hem nu till jul (både hembakade och köpta).

    Cupcakesfluffan: Ja, visst är det gott. :-)

    Pinkpastry: Ja, de funkar året om.

    Erka Perka: Ja, de blev mycket lyckade. Både snygga och goda.

    Johanna: Varsågod!

    SvaraRadera
  9. Det blev inte mycket sålt men det var kul!

    SvaraRadera
  10. Vilken perfekt kaka! nu fick jag en bra recept för att baka med saffran från dig ;) tack så mycket ;)

    SvaraRadera
  11. Oj vad mycket gott du har hunnit baka. Jag skulle vilja provsmaka alltsammans.. :)

    SvaraRadera
  12. Nämen va tråkigt, nougat som är så himmlans gott!

    SvaraRadera
  13. Jennifer: Förstår att det var kul.

    Sana: Ja, den är perfekt. Mycket smak, fin och väldigt god.

    Mor-Mia: Vi har provsmakat lite av det som bakats men ändå varit duktiga och fryst in det mest i väntan på julafton. :-)

    Johanna: Varsågod!

    Jen: Jo, det är gott men det finns annat som är gott också. :-)

    SvaraRadera
  14. Visst här det till med saffransbiscotti. Brukar jag också baka!

    SvaraRadera
  15. Sofie: Jag tror många bakar någon typ av saffransskorpor nu i december. :-)

    SvaraRadera
  16. Låter fantastiskt gott! Får se om jag hinner med att baka dessa i år =) Ett par dagarns sjukdom har gjort att jag ligger efter rejält på bakschemat ;-)

    Visst har listan på "Vill ha"saker blivit lång! Å trots att jag köper en hel del saker så finns det fortfarande massor jag vill ha :-P Men jag antar att man aldrig kommer sluta vilja ha tårt- och baksaker ;-) Dock perfekt att kunna ge en liten önskelista inför jul och födelsedagar =)

    SvaraRadera
  17. Sockerrus: Hoppas ni mår bättre. Ja, listan på vill-ha-saker ökar ständigt. Det finns alltid något man vill ha. :-)

    SvaraRadera
  18. haha... varför ser dina kakor och bakverk alltid så mycket proffsigare ut än mina ?! ;)
    Har du nåt bra recept på skumtomts fudge och har du testat att göra det nån gång. Jag är lite sugen på att testa...

    SvaraRadera
  19. Fröken M: Jag tycker dina kakor ser mycket bra ut, men tack för att du tycker att mina ser proffsiga ut. Tyvärr har jag inte provat skumtomtefudge ännu, har sett det på en massa bloggar och tänkt testa.

    SvaraRadera