tisdag 14 december 2010

Skållat vörtbröd

Ingen jul utan vörtlimpa, så är det faktiskt! Vörtlimpa och mammas hembakade vänskapsbröd hör julen till. Förra året försökte jag mig på att baka vörtbröd själv för första gången men valde helt klart fel recept. Enligt mig hade det brödet lika gärna kunnat hamnat i soptunnan direkt. I år testade ett mer säkert kort, nämligen ett recept från boken "Bröd från Brunkebergs bageri". Inget av bröden jag testat ur den boken har jag blivit besviken på. Det här är resultatet av årets bakning, en mycket kryddig och god vörtlimpa. Möjligen kommer jag att minska mängden pomerans något till nästa bakning.

Helst ska man baka vörtlimpa på flytande vört, försök få tag i det om ni kan. Jag hade tyvärr inte flytande vört så jag kokade ner 1 liter porter till 2 dl. Kan säga att det luktade unk medans det kokade men resultatet var absolut värt det.
SKÅLLAT VÖRTBRÖD
3 st

Skållning:
500 g vatten
250 g fint rågmjöl

1250 g vetemjöl
10 g mald nejlika (5 tsk)
10 g mald ingefära (5 tsk)
10 g mald pomerans (5 tsk), nästa gång ska jag ta mindre
200 g vatten
75 g honung
200 g flytande vört
75 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
(100 g blötlagda och väl avrunna russin)
ägg och smör till pensling

Gör så här:
Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat. Skållningen håller sig i tre dagar i kylskåpet om du vill göra den i förväg.

Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen utom saltet. Blanda ca 15 minuter i maskin. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter. Tillsätt russinen om du vill ha russin i bröden. Sätt plastfolie över bunken och låt degen vila i 45 minuter.

Forma degen till tre avlånga bröd. Låt bröden jäst ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter i 180 grader i mitten av ugnen (eller tills innertemperaturen på brödet är 98 grader). Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen. Låt bröden svalna på galler. Förvaras med fördel i plastpåse.

TIPS: Får du inte tag i flytaden vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda istället.


Receptet hämtat från boken Bröd från Brunkebergs bageri

16 kommentarer:

 1. Vilken fint bröd. Vörtbröd har jag aldrig bakat. Kankse ska ta och prova det här receptet.

  SvaraRadera
 2. Har hunnit baka två olika varianter av vörtbröd, båda innehåller flytande vört som jag hade turen att få tag på och rågsurdeg, blev himla goda, bakade det ur Pain de Martins bok och ett jag hittat i Göteborgs Posten

  SvaraRadera
 3. Låter bra att det blev lyckat, hade tänkt baka lite vört i år, men vet ju inte vilket recept jag ska ta. kanske detta :)

  SvaraRadera
 4. Mmm, det ser gott ut! Skönt att du hittade ett bra recept i år.

  SvaraRadera
 5. Erka Perka: Ja, det blev riktigt vackert faktiskt med den mörka ytan.

  Cupcakesfluffan: Vad bra att du fått tag i riktig vört. Nästa år ska jag höra mig för om något bageri i närheten kanske säljer.

  Sarah: Det jag bakade förra året blev verkligen hemskt. Det här blev gott, men nästa gång ska jag ha i mindre pomerans... men det är ju en smaksak. :-)

  Hanna: Ja, nu vet jag att jag kan testa det här receptet igen. :-)

  SvaraRadera
 6. Har aldrig vågat mig på att baka vörtbröd men en av våra vänner brukar ha med hembakat (och nybakat( vört till vårt knytis julbord och det är ju sååå gott. Nästa år.... Kul att ditt blev bra men jag håller med dig, inte för mycket pomerans.

  SvaraRadera
 7. Tack! Mitt vörtbröd blev också misslyckat. Jag ska testa ditt recept.

  SvaraRadera
 8. Åå har du också den tidningen?! Visst finns det hur mkt gott som helst! Kan bläddra i den om o om igen :D

  SvaraRadera
 9. Tack för kommentaren om mina tårtor! Jag har använt tyll nr.18 av Wilton, och om det är parpen så är det tyll nr.81.

  SvaraRadera
 10. det verkar ligga en förbannelse över vörtbröden i år, har hört om flera som har misslyckats med det första gången!

  SvaraRadera
 11. Kaksmulan: Vad härligt med hembakt och nygräddat bröd på knytiset. Förstår att det är uppskattat.

  Remsan: Jag blev väldigt nöjd med det här, förutom att jag ska minska mängden pomerans till nästa bakning.

  Lisa: Ja. :-)

  Lotte: Hihi... jag köper alla mat- och baktidning. :-)

  Marie - Cakes and Sweets: Åh, tack så mycket. Det ska jag komma ihåg nästa gång jag ska beställa något.

  Charlotta: Det jag bakade förra året ger jag inte mycket för. Det känns skönt att jag lyckades i år, annars hade jag nog gett upp :-)

  SvaraRadera
 12. Ja limpa hör verkligen till jul :D fast jag är för lata för att baka någon så det får min mamma göra och vidarebefordra till mig xD

  SvaraRadera
 13. Sabina: Det skulle kännas konstigt utan vörtbröd till jul. Min mamma ska baka ett annat gott bröd som vi också ska äta på julafton.

  SvaraRadera
 14. Om man inte har flytande vört behöver man väl inte koka ner så mycket om man ersätter vattnet med porter? Man kan väl också skålla med porter? Det är ju ändå bara vatten man kokar bort, när man kokar ner, och då försvinner säkert också en del smakämnen ... !

  SvaraRadera
 15. Minskade kryddorna till 5g vardera, använde knappt 1l porter och julmust (hälften av vardera). Istället för att reducera ner ersatte jag all vätska med dessa. Dessutom hade jag inte fint rågmjöl utan fick använda det grova rågmjöl jag av händelse hade i skåpet. Resultatet blev alldeles utmärkt, limporna ser ut som på bilden ovan, smak och konsistens klår alla vörtbröd som kan hittas i butik.
  Fantastiskt bra recept som kommer att användas många fler gånger.

  SvaraRadera