måndag 9 augusti 2010

Sirapsrutor

Jag hade filmjölk som höll på att bli gammal så jag tänkte att den borde ju funka bra att baka sirapsrutor med. Det gick alldeles utmärkt, de blev jättegoda, saftiga och luftiga.



SIRAPSRUTOR
30 st

50 g jäst
5 dl filmjölk
50 g smör
63 g ljus sirap (3 msk)
720 g vetemjöl
5 g havssalt (1 tsk)

Gör så här:
Smula jästen och lös med lite av filmjölken. Smält smöret och häll i resten av filmjölken och låt svalna. Blanda alla ingredienser utom saltet och knåda i 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i 30 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda den blank och dela i två delar. Kavla ut varje del på varsitt bakplåtspapper. Skär till lagom stora brödbitar och nagga med en gaffel. Låt degen jäsa ytterligare 40 minuter.

Grädda 6-7 minuter i mitten av ugnen i 225 grader. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

18 kommentarer:

  1. Vad gott brödet ser ut! Det är så himla gott med sirap i bröd, själv brukar jag göra sirapslimpor!

    SvaraRadera
  2. Kolla hit alla bloggare!
    Just nu har Design by M ett perfekt erbjudande för dig som vill synas lite extra innan skolan och jobbet börjar. 10% på personligt designad headers och bakgrunder, format efter dina önskemål.

    En person behöver endast några enstaka sekunder för att avgöra om en blogg eller en hemsida är intressant eller inte. Låt design by M göra dem sekunderna en fördel för dig.

    Ingen massproducering, inga gränser, fräscht, snyggt och formar efter dina önskemål. Så vad väntar du på, kolla in www.designbym.se för mer info.

    Med vänliga hälsningar
    Design by M

    SvaraRadera
  3. Mmm nybakat bröd är ju så gott! Verkar som ett smidigt bröd att baka också.

    SvaraRadera
  4. Ida - Chokladsockerkaka: Sirap i bröd är jättegott. Sirapslimpa har jag nog aldrig bakat, ska nog kolla upp något recept.

    Design by M: Tack för erbjudandet. Jag fixar det nog själv så småningom. :-)

    Maria: Smidigt och gott blir det. :-)

    SvaraRadera
  5. Rutorna ser verkligen saftiga och luftiga ut. Får nog ta och testas.

    SvaraRadera
  6. Det här har aldrig jag testat. Låter väldigt gott faktiskt o det ser ännu godare ut! =)

    /Lisa - Sockerrus

    SvaraRadera
  7. Du det där brödet såg verkligen inte dumt ut! =) Som svar på din fråga, jag har aldrig gjort pistagebullar och vet faktiskt inte hur man gör fyllningen, men jag antar att det skulle gå bra att byta ut mandel mot pistagenötter och kanske droppa i lite pistageessens. :)

    kram Linnéa

    SvaraRadera
  8. Remsan: Ja, de blev riktigt saftiga och fluffiga. Jättesmarriga faktiskt. :-)

    Sockerrus: Prova gärna, de blev jättegoda.

    Linnea: Kanske ska ta och testa pistagefyllning någon gång.

    Cupcakesfluffan: De blev väldigt goda. :-)

    SvaraRadera
  9. Sirap är alltid gott i bröd, och med filmjölk kan jag tänka mig att brödet blir riktigt saftigt och gott!

    SvaraRadera
  10. SV: Ja, de är väldigt goda. Det är så bra också att man kan fylla de med så mycket olika fyllningar :)

    SvaraRadera
  11. Så gott det ser ut!! :)

    Detta receptet ska jag skiva ner och testa någondag framöver!
    / Jenny

    SvaraRadera
  12. Helena S: Både sirap och filmjölk är bra att ha när man vill baka.

    Matblogg: Om du testar hoppas jag att du blir nöjd. :-)

    SvaraRadera
  13. Sirapsrutor! Spännande, har aldrig hört talas om dett atidigare.

    SvaraRadera
  14. Tina: Jag stötte på begreppet första gången för något år sedan. De blir väldigt goda. :-)

    Sabina: Det var det också. :-)

    SvaraRadera