Igelkottarna bestod av:
Chokladbollssmet rullade i choklad- och kolaströssel. Ögonen är gjorda av sugarpaste och det svarta ritat med ätbar färgpenna.
Jag är uppvuxen med att man har bulle till fikat, det hör liksom till. Fika utan bulle blir liksom bara ett halvt fika. Och bullen äts alltid upp först! Min man påstår att han fått arga blickar från hela min familj en gång när han försökte sig på att ta en av kakorna före bullen.
Idag blir det ofta fika med det som nyligen bakats eller det som hittas i frysen, men finns det bullar i frysen så tas de fram till fikat. Kanelfyllningen är en favorit som jag aldrig tröttnar på även om jag ibland provar på andra fyllningar också. Vilken bullfyllning är din favorit?
KANELBULLAR
40 st
Vetedeg:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (14 dl)
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt blandningen kallna något. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Tillsätt socker, salt och vetemjöl. Knåda ordentligt 10 minuter i maskin. Låt degen jäsa i bunken med en bakduk över i ca 30 minuter.
Passa på att röra ihop ingredienserna till fyllningen medans degen jäser.
Häll upp degen mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Bred ett tunt lager av fyllningen på kakan och rulla ihop till en rulle. Skär varje rulle i 10 bitar och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt bullarna jäsa i 40 minuter under bakduk.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda bullarna i ca 5-7 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk.
Tips:
- Se till att inte grädda bullarna för länge. Så fort de fått lite färg ska de ut ur ugnen, annars blir de torra. Stirra dig inte blind på tiden utan titta på bullarna.
- Ställ ner bullformarna i en muffinsplåt när du gräddar så får bullarna en finare form.
Receptet hämtat från Kungsörnen