torsdag 8 juli 2010

Mammas sockerkaka - den godaste som finns

Min mamma gör världens godaste sockerkaka. Dessutom går det inte att misslyckas med den trots att sättet den görs på bryter mot flera bakregler jag lärt mig i vuxen ålder. Äggen tas direkt från kylskåpet iställlet för att bli rumsvarma först. Bakpulvret blandas inte ut tillsammans med de torra ingredienserna och mjölet vänds inte ner försiktigt i smeten. Här används elvispen från början till slut. Och resultatet bli lyckat ändå. Det blir helt enkelt världens godaste sockerkaka.

Hur äter du helst sockerkaka? Jag äter gärna med en kula glass, det känns så lyxigt.


SOCKERKAKA
1 st

2 ägg
3 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
75 g smör
1,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl

Gör så här:
Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa ner bakpulver och vaniljsocker. Smält smöret, häll i den kalla mjölken och rör ner i äggsmeten. Blanda i vetemjölet. Smöra och bröa en sockerkaksform och häll kaksmeten i formen. Grädda 35-40 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Känn efter med en provsticka ifall kakan är klar. Låt kakan vila några minuter innan du stjälper upp den.

11 kommentarer:

  1. Ser gott ut, jag använder alltid kykskåpskalla ägg och för vispade jag bara ner de torra ingredienserna som de var och vispade om ordentligt med elvispen och det blev alltid bra sockerkaka ändå :-) , det är först nu som jag blandar de torra ingredienserna ordentligt och vänder försiktigt ner de i äggsmeten

    SvaraRadera
  2. Visst är det gott med sockerkaka!
    Jag äter den helst lite ljummen med ett glas riktigt kall mjölk.
    Helt ärligt är jag allmänt dålig på att blanda noga och vända i försiktigt, det mesta går av bara farten och det blir ju oftast bra ändå :)

    SvaraRadera
  3. Sockerkaka är gott! Och vem sjutton har tid att vänta tills äggen blir rumstempererade?! ;)

    SvaraRadera
  4. Gott med sockerkaka. Jag gör det nästan aldrig, men min farmor älskar att baka det. Blir ofta bra då också, och hon har nog aldrig använt rumstempererade ägg heller :-)

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Hoppas att du har det skönt i sommarvärmen =)

    Har en tävling på min blogg där man nu kan vinna något som gör att man känner sig lite extra tjusig när man bakar/lagar mat. Spana här: http://sockerrus.wordpress.com/2010/07/09/tavling-satt-guldkant-pa-vardagen/

    Ha det gott! =)
    /Lisa - Sockerrus

    SvaraRadera
  6. Kul att se att fler inte alltid följt "bakreglerna". :-)

    Sarah - sarris: Ljummen sockerkaka med ett glad iskall mjölk är SÅ gott. Håller med dig helt.

    SvaraRadera
  7. Sockerkaka är gott!!
    jag äter alltid med en kopp te ;=) eller kan man göra petits fours med det ;) jag såg många amerikanska använde denna kaka till petits fours

    SvaraRadera
  8. sana: Jag hade aldrig hört talas om petits fours förut. Har googlat lite och sett endel bilder nu. Det ser gott ut.

    SvaraRadera
  9. De är småsöta kaka som är jätte söt!!
    jag har gjort förut men jag inte använde sakerkaka eftersom jag har vanilj tårtbottnen i min kylskåp kanske nästa gång ska jag använde sockerkaka istället ;) Ska vi prova ?

    SvaraRadera
  10. Vilket smarrigt recept på sockerkaka! Starkt tycke för sockerkakor, mest klassiska bakreceptet!
    Förresten har du en riktigt fin blogg.

    SvaraRadera
  11. sana: Ja vi kanske ska testa. Få se om jag kan få till något, då lägger jag upp det i bloggen. :-)

    Sockerkaka: Förstår att du gillar sockerkaka (med tanke på ditt namn).

    SvaraRadera