måndag 26 juli 2010

Kaka med jordgubbar, rabarber och vit choklad

Nu har jag plockat de sista jordgubbarna i jordgubbslandet. Kombinationen jordgubbar och rabarber hade jag hört skulle vara gott tillsammans så jag passade på att testa. Jag slängde även i lite vit choklad i kakan.

Jag hade köpt nya fina formar på Åhléns som jag testade. Tyvärr uppfyllde de inte alls mina förväntningar. Formen vek ut sig och kakan blev bred och ful. Som tur är påverkade det inte smaken. Formen var väldigt liten, därför använde jag en halv sats sockerkakssmet. Om du har en större form kan du använda en hel sats smet.

Nu när jag testat kan jag säga att jordgubbar, rabarber och vit choklad är en utmärkt kombination som jag kan rekommendera er att testa. Kakan serverades med vaniljsås.


KAKA MED JORDGUBBAR, RABARBER OCH VIT CHOKLAD
1 st

0,5 sats Mammas sockerkaka
1 dl jordgubbar
2 stjälkar rabarber
50 g vit choklad

Gör så här:
Blanda smeten till Mammas sockerkaka. Smöra och bröa en form och häll smeten i formen. Skiva jordgubbarna, slanta rabarbern och hacka chokladen och fördela ut över kakan. Grädda i 35-40 minuter i mitten av ugnen i 175 grader. Låt kakan svalna innan du stjälper upp den, frukten gör att den blir kladdig och lätt fastnar i botten.

Tillägg 2010-07-27: Jag fick tipset att ställa pappersformen i en vanlig ugnsform medans kakan gräddas. Det kanske kan rädda kakan från att svälla ut och bli bred och ful.

18 kommentarer:

  1. Rabarber och jordgubbar är en höjdare ihop, jag brukar göra smulpaj med den kombinationen. Ser mumsigt ut!

    SvaraRadera
  2. Precis som tårtan jag gjorde förra veckan ju! Vad härligt att du med testat kombinationen, den är oslagbar :)

    SvaraRadera
  3. Kan bara hålla med! Jordgubbar & rabarber är massvis gott! och att lyxa till det med vit choklad gör ju inte saken sämre.. :) MMMums!

    SvaraRadera
  4. Ida - Chokladsockerkaka: Smulpaj med jordgubbar och rabarber låter inte helt fel. Det får vänta till nästa år för nu är jordgubbarna slut :-(

    Johanna: Ja, riktigt gott blev det.

    Lena-Tårtan: Det var det!

    Annica-annicake: Ja, jag tyckte jag kunde lyxa lite med vit choklad. Jag har är ju ändå semester. ;-)

    SvaraRadera
  5. Ser gott ut, tråkigt med formarna, då vet jag det och skall inte köpa dom, har samma formar fast för muffins, men de har jag inte hunnit testa ännu

    SvaraRadera
  6. jag har tittat på de där formarna flera gånger men har aldrig köpt dem. har också muffinsformarna, de är helt ok - men man ska dock komma ihåg att det är liiite jobbigt att få ut muffinsarna! tyvärr.

    SvaraRadera
  7. Oj...Kaka med jordgubbar, rabarber, vit choklad och vaniljsås Yums ;d de alla är ju min favorit då måste jag skaffar lite jordgubba och rabarber för att bakar dem, ser riktigt smarig ut, delar du en bit till mig?

    SvaraRadera
  8. Jordgubbar, rabarber och vit choklad låter som en vinnande kombination! Dessa smaker skulle jag vilja testa som fyllning i en tårta.
    Är alltid inspirerande att dyka in på din blogg =)

    /Lisa - Sockerrus

    SvaraRadera
  9. Cupcakesfluffan: Muffinsformarna funkar bra. Bäst tycker jag att det blir om man gör muffinsen i vanliga formar och sen tar av formarna och trycker ner i de kartongformarna.

    charlotta: Ja, jag har muffinsformarna också och de funkar bra. Håller med om att det är lite knepigt att få ut själva muffinsarna ur dem. :-)

    sana: Jag hade gärna delat om det funnits något kvar. Den gick åt direkt. ;-)

    sockerrus: Det låter riktigt smarrigt att ha den kombinationen som tårtfyllning. Något att fundera på.

    SvaraRadera
  10. Ja, den beskrivningen på spritsning var jättebra! Gillar när man har med många bilder -det kan ju aldrig bli för många ;-)

    Sånna där formar du använder där har jag vart o köpt idag faktiskt -så himla fina!! :)
    Ska bara komma på nåt o fylla dom med ;-)

    SvaraRadera
  11. Nej vad trist! Tur att det finns fler i förpackningen ;-) Ja, kanske bröd funkar bättre... Är själv sugen på att testa just bröd :) Men måste ju testa en god kaka också... xD Men man kanske kan ställa ner formen i en avlång bakform? Så den ger lite stöd, ungefär som en muffinsplåt =)

    SvaraRadera
  12. Mmm, gott! Formen är ju jättefin, somrigt-blommigt, synd att den inte funkade som den ska

    SvaraRadera
  13. Dom där formarna har jag också köpt men inte använt ännu. Vad tråkigt att de inte håller formen, tyckte de verkade perfekt om man bakade och tog med sig det när man ska bort någonstans.

    SvaraRadera
  14. Fick idén medan jag skrev till dig -bra att du förvarnade mig också så inte samma sak händer mig xD hihi :)

    Gillar din blogg, du gör så fina saker -älskar att hämta inspiration här :)

    SvaraRadera
  15. Åh, jag har också såna formar hemma! Jag är så fånig. Har svårt att använda dem för jag tycker de är så fina så jag vill inte att de ska gå åt! Haha! Men det får nog vara dags snart! Samla damm är ju inte syftet med dem!

    SvaraRadera
  16. Mums! Och extragott med vitchoklad ju ^^

    SvaraRadera
  17. Lotte: Tack för tipset om att ställa formen i en vanlig avlång form. Jag har ju några formar kvar, vore ju synd att slänga dem.

    I Nadjas kök: Ja, jag gav bort den här kakan, men jag bytte form (fanns ju flera i förpackningen). Nästa gång ska jag ställa formen i en vanlig form få se om det blir bättre resultat.

    Sandra: Kul att höra att andra också spar på saker. Jag är jättefånig och vill alltid spara på allt (kläder också tyvärr, vilket gör att de är omoderna när jag väl tar fram dem). :-)

    Savina: Vit choklad är min grej. Älskar vit choklad. :-)

    SvaraRadera