söndag 10 juli 2011

Startar semestern med en ny köksmaskin

Äntligen semester! Jag inledde semestern med att köpa en ny köksmaskin, en Kenwood Major. Just nu provbakar jag och Algot i den och resultatet får ni se senare. Köksmaskinen har både visp, degkrok samt blandare för pajdeg och småkaksdeg. Tanken är att den ska stå framme så att jag snabbt kan sätta igång när jag vill baka (vilket jag vill ganska ofta).

Har ni någon köksmaskin och i så fall vilken sort? Vilka för- och nackdelar har er maskin? Någon som kanske har samma som jag just köpt, vad tycker ni om den?


20 kommentarer:

 1. Åh, jag vill också ha en köksmaskin! Har ingen än, men hoppas på att det blir en snart. Eller till jul ;) Lycka till med provbaket!

  SvaraRadera
 2. hej

  Köpte en likadan eller kenwood Major stod det på. har inte testat den ännu. Berätta hur den fungerar jämfört med din gamla,kram

  SvaraRadera
 3. Alexandra - Kärlek på tallrik: Du får önska dig en i julklapp. :-)

  Cathrine: Den jag har är en Major, skrev fel i inlägget (ändrat nu). Provbaket gick bra och jag längtar efter att testa fler saker. :-)

  SvaraRadera
 4. Har også en Kenwood Major og elsker den :-) Det blir bare ennå mer gøy å bake! Gro

  SvaraRadera
 5. Har också en sådan köksmaskin och är helnöjd med den

  SvaraRadera
 6. Dagens fråga; hur stora bröd kan man baka i en sån? fick en av min mor som höll på att få dåndimpen när jag skulle baka bröd i den, assistenten alltså, inte mamma :O)

  SvaraRadera
 7. Jag har också en likadan och tycker jättemycket om den! Den klarar av tårtbottnar på 12-13 ägg och bröd har jag väl gjort på 1-1,5 l vätska, hur bra som helst är den. :)

  SvaraRadera
 8. åh vill också ha en nån gång i framtiden!

  SvaraRadera
 9. Jag har en fin hederlig Assistent! Mer för deg än smet, men visp och sådan kommer med också. Den får stå framme och inspirera på diskbänken, det är nästan ett måste!

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att den typen du köpte verkar bra.

  Själv har jag en Electrolux Assistent från 50-talet. Fick den av svärmor. Och de är ungefär likadana som dagens apparater av samma märke. Skillnaden är att nu finns det reglerbar hastighet - min har bara av eller på.

  I den snurrar ju själva bunken - och en snurrande grej trycker/knådar degen mot bunkens kant. Det går också bra. Degen blir knådad - fast ibland känns den inte så effektiv. Den kan snurra utan att det händer så mycket ibland.

  /Martin
  martinbakar.se

  SvaraRadera
 11. Hej,
  Jag har en Kenwood Kmix som jag fick i julklapp, och jag är nöjd med min. Den står framme hela tiden fast det inte var tänkt så, men det är lättare att baka när lusten faller på.
  /AK

  SvaraRadera
 12. Jag har beslutsångerst över vilken maskin jag ska välja, finns många. Har du flera maskiner eller använder du bara en? Jag vill kunna baka bröd på minst 1 liter vätska fungerar det i denna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Välj en Kenwood Major för den har större skål en Kenwood Chef och många andra. Alternativet är en Assistent. Själv har jag haft en Assistent från 1983 och den bara går och går. Nu har min dotter fått den segingen. Mest bara för degar. Kenwood har så många tillbehör att jag får skänka bort matberedaren också till min andra dotter. Kenwood major bakar lätt större mängder degar på 1-1/2 liter vätska. Assistenten behöver degkrok då degarna göres på större än 1 liter. Den klarar bra av 1 1/2 liters degar också. Men som sagt Kenwooden ersätter många av mina förra apparater och skåpen räcker inte till. Kenwooden jag väntar på är en Kenwood kmm760 (= kmm770)

   Radera
 13. Anonym: Vad kul att höra att du är nöjd, det tror jag att jag också kommer att vara med min. :-)

  Cupcakesfluffan: Vad bra. :-)

  UlricaA: Hittills har jag bara bakat på 5 dl vätska som mest men har läst att det ska funka bra med upp till 1 liter vätska (samt se Toves kommentar ovan där hon skriver 1-1,5 liter vätska). Jag har en Electrolux (nu heter de Ankarsrum) Assistent som jag gillar och den tar stora degar.

  Tove: Åh, vad bra. Det ska bli så kul att testa min.

  Lisa: Jag har gått och drömt om en länge. :-)

  Förskoleburken: Jag har också en Assistent men till min finns ingen visp. Jag gillar Assistenten när man ska göra stora degar.

  Martin: Jag har också en Electrolux Assistent, ca 10 år gammal. Den tycker jag jättemycket om.

  Två hjärtan: Ja, visst är det smidigt när den står framme, går mycket fortare att komma igång då. :-)

  Ulrika - Milleröra: Enligt vad jag har läst ska det funka med degvätska på 1 liter (har själv inte testat ännu). Jag har en Electrolux Assistent, ca 10 år gammal, som är jättebra till bröddegar. Men min assistent har ingen krok och den här nya köksmaskinen känns som ett bra komplement.

  SvaraRadera
 14. Jag har en KitchenAid som jag är väldigt nöjd med! Man fick både visp, degkrok och vinge till och en extra glasskål. Finns flera tillbehör att köpa till om man vill ha :)
  Det finns 10 olika hastigheter och den har väldigt snygg design så man har den gärna framme i köket! Finns i 30 olika färger så man fick lite beslutsångest när man skulle bestämma sig ;)
  Det finns några nackdelar med den.. Den är väldigt tung och det sägs att motorn inte är jättestark när det gäller bröddegar. Men man fick 5 års garanti och den har en genomsnittlig livslängd på 30 år.
  Kan verkligen rekommendera den till hemmabruk och den passar mig väldigt bra som gör mindre degar :)

  SvaraRadera
 15. Mikaela: KitchenAid är ju jättefina, de är en dekoration i köket. :-)

  SvaraRadera
 16. Jag har en KitchenAid tycker att den är helt fantastisk ! Har den framme på köksbänken så att den är lätt att använda och det gör jag ofta ! Tack för en trevlig Blogg./ Christina

  SvaraRadera
 17. Christina: Vad bra att du gillar din KitchenAid, de är så fina tycker jag. Det är väldigt smidigt att ha sin maskin stående framme för det går så mycket fortare att sätta igång bakandet. :-)

  SvaraRadera
 18. Hej! Har funderat över det här sedan jag först läste inlägget... Vilken modell Kenwood Major är det du har köpt, fungerar den fortfarande lika bra och var köpte du den?
  Jag längtar efter att baka bröd men är så less på att knåda... Tänkte att det kanske är dags att köpa en maskin.

  SvaraRadera
 19. Cascaeis: Jag är fortfarande jättenöjd med köksmaskinen, den fungerar jättebra. Det är en Kenwood Major KM020 som jag har.

  SvaraRadera