söndag 31 oktober 2010

Halloweenkakor

Brukar ni få besök av utklädda barn vid Halloween som säger "Bus eller godis"? Barnen i området där vi bor brukar gå runt och knacka dörr och i år bestämde jag mig för att inte bjuda dem på godis utan istället ge dem varsin Halloweenkaka. Inspirationen till kakorna har jag fått från Sofia som har gjort väldigt vackra Halloweenkakor.

Oktobers tema för Månadens sötsak är höst och det här är mitt bidrag.




Dessa kakor består av:
Vaniljkakor utan bakpulver dekorerade med sugarpaste. Ögonen är gjorda i svart sugarpaste och munnen och ögonbrynen är målade med ätbar svart penna.

Hur man dekorerar kakor med maripan eller sugarpaste kan du läsa om här.

fredag 29 oktober 2010

Steg för steg: Dekorera kakor med marsipan eller sugarpaste

Här ska jag visa hur du enkelt dekorerar dina kakor men marsipan (sugarpaste går också bra att använda). Du kan använda så kallade cookie-pops, kakor på pinnar, eller vanliga kakor. Hur du gör cookie-pops kan du läsa om här. En bra grunddeg till dekorerade kakor är vaniljkakor utan bakpulver eftersom den håller formen bra.

1. Det du behöver är kakor, marsipan, sirap, kavel och olika kakmått.


2. Kavla ut marsipanen och använd kakmåttet för att ta ut samma form på marsipanen som på kakan.


3. Pensla hela kakan med lite sirap. Se till att du inte tar för mycket sirap.


4. Sätt fast marsipanen. Sirapen gör att marsipanen fastnar på kakan.


5. Nu sitter marsipanen på kakan och det är bara att låta fantasin flöda och fortsätta dekorera.


6. Använd kakmåtten eller modellera själv någon dekoration av marsipanen. Fäst dekorationerna på kakan med hjälp av lite, lite vatten.


7. Kakan är klar, ät och njut!


Fler bilder på denna kaka kan du se här.

torsdag 28 oktober 2010

Brunkans långa

Det här brödet kommer från boken "Bröd från Brunkebergs bageri" och jag har bakat det många gånger. Det är en stor favorit. Det är långt ifrån det nyttigaste brödet eftersom det innehåller en hel del socker, men det är otroligt gott. Dessutom är det väldigt enkelt att göra.

Det ska egentligen vara grahamssurdeg i brödet, men jag har gjort en egen variant av surdegen baserat på vetesurdeg. Det fungerar alldeles utmärkt.






MIN VARIANT AV GRAHAMSSURDEGEN:

100 g vetesurdeg
150 g vatten
150 g grahamsmjöl

Gör så här:
Blanda vetesurdeg, vatten och grahamsmjöl i en bunke. Sätt plastfolie över och låt stå i rumstemperatur 8-12 timmar. Om du inte tänker baka brödet direkt så ställ in bunken i kylskåpet, den klarar sig där några dagar.


BRUNKANS LÅNGA
2 st

600 g vatten
1125 g vetemjöl
375 g grahamssurdeg (eller min variant enligt receptet ovan)
20 g jäst
150 g mörkt muscovadosocker
35 g honung
30 g havssalt

Gör så här:

Dag 1:
Blanda alla ingredienser utom saltet och knåda degen i maskin 10 minuter eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Lägg över degen i en oljad plastlåda med lock och låt degen vila i 30 minuter.

Vik försiktigt, utan att trycka, degen från ena sidan mot mitten och sedan från andra sidan mot mitten. Vänd sedan degen så att undersidan hamnar uppåt. Sätt på locket och ställ in i kylskåpet och låt den jäsa över natten.

Dag 2:
Sätt ugnen på 250 grader och ställ samtidigt in en tom plåt nederst i ugnen.

Själp upp degen på ett mjölat bakplåtspapper. Knåda inte, utan dela direkt på längden till två brödlängder.

Ställ in bröden i mitten av ugnen och häll samtidigt lite (0,5 dl) kallt vatten i den tomma varma plåten. Stäng snabbt ugnsluckan och sänk temperaturen till 175 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter, då kan du samtidigt passa på att sätta in en termometer i ett av bröden.

Grädda bröden totalt ca 35 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader. Låt bröden svalna på galler.


Receptet hämtat från boken Bröd från Brunkebergs bageri.

tisdag 26 oktober 2010

Steg för steg: Att göra cookie-pops

Här ska jag visa hur du enkelt sätter fast pinnar på dina kakor så att det blir så kallade cookie-pops. Jag har använt kakdegen till vaniljkakor utan bakpulver men du kan givetvis använda den kakdeg du själv vill.

1. Det du behöver är kakdeg, kavel, kakmått, kakpinnar och en stekspade. Det finns kakpinnar att köpa färdiga men jag gör egna genom att enkelt klippa trägrillpinnar på mitten.


2. Kavla ut degen till ca 5 mm och ta ut kakor med hjälp av kakmåtten.


3. Lyft över kakorna till en plåt. Se till att inte lägga kakorna för tätt utan lämna utrymme för pinnarna.


4. Lyft upp kakdegen och placera kakpinnen under kakan.


5. Tryck till degen runt pinnen så att kakan blir slät på ovansidan.


6. Så där, nu är pinnarna på plats. Grädda kakorna enligt receptet.


7. När kakorna är gräddade låter du dem vila någon minut på plåten och lyft sedan försiktigt av kakorna med hjälp av en stekspade. Lyft inte i pinnen förrän kakan har kallat helt.


8. Låt kakorna svalna på galler. Sen är de klara att äta eller dekoreras vidare.

måndag 25 oktober 2010

Västerbottenmuffins

Det här är nog det närmaste en maträtt som kommer att visas på den här bloggen. Eftersom jag ofta bakar söta fikamuffins blev jag sugen att testa att göra en variant av matmuffins den här gången. De här muffinsen smakar mycket västerbottenost och jag kan tänka mig att de passar utmärkt som tillbehör till en soppa.

Vi åt dessa västerbottenmuffins på samma sätt som vi äter västerbottenpaj, det vill säga tillsammans med crème fraiche, hackad rödlök, röd rom, gräslök och lite grovmalen svartpeppar. Det blev jättegott och jag kan rekommendera att servera det som förrätt, gärna tillsammans med en kall öl.






VÄSTERBOTTENMUFFINS
10 st

7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
150 g riven västerbottenost
1 ägg
3 dl filmjölk
0,75 dl neutral olja (jag använde rapsolja)

Gör så här:
Häll vetemjöl, bakpulver, salt och ost i en bunke, blanda väl. Vispa ihop ägg, filmjölk och olja. Häll äggblandningen över de torra ingredienserna och blanda ihop.

Ställ tio muffinsformar i en muffinsplåt (eller smörj muffinsplåten med lite smör och ha i degen direkt i muffinshålen) och fördela degen i formarna. Grädda i 25-30 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Servera lite ljumna.

söndag 24 oktober 2010

Boktips: Bröd från Brunkebergs bageri



Jag vill gärna tipsa om en underbar bok som jag fick i julklapp av min svägerska och hennes man (Tack Ulrika och Peter!). Boken heter "Bröd från Brunkebergs bageri" och innehåller allt från surdegsbröd, knäckebröd, baguetter till vanliga limpor och frallor. Den har fantastiska bilder och jag får inte nog av att bara titta i den och planera mina brödbak. Så alla ni som tycker om att baka bröd tycker jag ska skaffa den här fina boken.

Många av recepten från boken finns även på Recept.nu

fredag 22 oktober 2010

Steg för steg: Att göra en legobit i marsipan

När jag gjorde min legotårta så fick jag frågan om jag inte kunde visa hur jag hade gjort legobitarna som jag dekorerat tårtan med. Jag har här gjort en beskrivning hur jag gick tillväga. Nedan använder jag marsipan men det går givetvis lika bra med sugarpaste.

1. Det du behöver är marsipan (och eventuellt en legobit, självklart diskad och ren).


2. Ta av lite marsipan och rulla åtta stycken små kulor.


3. Forma den stora marsipanbiten till ett så slätt rätblock som möjligt. Använd gärna något platt som hjälp att få sidorna platta.


4. Så där, nu är marsipanen formad som grunden till legobiten.


5. Platta till de små kulorna något.


6. VALFRITT: Tryck lite med en legobit på de små bitarna så att legologgan överförs till marsipanen. Loggan blir spegelvänd men lite kul tycker jag att det är att det på varje lite legopigg står "LEGO".


7. Pensla med lite vatten och lägg försiktigt upp de små legopiggarna.


8. Klart! Nu har du en ätbar legobit i marsipan.

torsdag 21 oktober 2010

Blommiga cookie-pops

Idag skickade jag med Magnus lite vaniljkakor till jobbet. Några hade jag satt på pinne och dekorerat med marsipan. Jag hoppas att de blev uppskattade. En person är mandelallergiker så hans cookie-pops blev dekorerad i sugarpaste och den fick även en annan färg för att enkelt kunna urskilja vilken som var hans.






Dessa kakor består av:
Vaniljkakor utan bakpulver dekorerade med marsipan och små sockerpärlor. Kakan som är dekorerad i blått är dekorerad med sugarpaste och små sockerpärlor.

Hur man dekorerar kakor med maripan eller sugarpaste kan du läsa om här.

Vaniljkakor utan bakpulver

Nu när jag är hemma med Algot, som fått vattkoppor, så passar jag på att baka lite. Tidigare i veckan provade jag att baka vaniljkakor där degen innehöll bakpulver. Nu har jag testat en ny variant utan bakpulver.

Blev det någon skillnad på kakorna mellan de olika degarna?
Ja, jag tycker det. Vaniljkakorna utan bakpulver höll formen ännu bättre än de jag bakat tidigare, de här kakorna flöt i stort sett inte ut alls. De blev dessutom slätare på ovansidan. Däremot var vaniljkakorna med bakpulver något godare. Så min slutsats blir att om jag ska dekorera kakor så blir det vaniljkakor utan bakpulver och ska vi bara gotta oss i vanliga kakor då blir det vaniljkakor med bakpulver.

I originalreceptet står det att kakorna ska gräddas 15-20 minuter, men mina började få färg redan efter 8-9 minuter, så det beror nog mycket på storleken av kakorna. Titta på kakorna istället för tiden när ni gräddas dem.




VANILJKAKOR UTAN BAKPULVER

100 g strösocker (1,1 dl)
100 g florsocker (1,7 dl)
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
450 g vetemjöl (7,5 dl)
200 g smör

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser snabbt i en matberedare (eller använd rumsvarmt smör och kör med elvispen). Låt degen stå i kylskåpet minst en timme.

Ta lite deg i taget från kylskåpet och kavla ut degen på mjölat bakbord. Degen ska vara ca 5 mm tjock. Ta ut kakor med kaksmått. Lägg kakorna på en plåt och grädda 8-15 minuter i 170 grader. Ta ut kakorna när de börjar få lite färg i kanten. Låt de ligga på plåten någon minut, använd sedan en stekspade och lyft försiktigt över kakorna till ett galler och låt dem svalna där.

Vill du sätta kakorna på pinne? Då lägger du pinnen under degen och trycker ner degen runt pinnen. Grädda som ovan och var extra försiktig när du lyfter över kakan till gallret, använd stekspade. Se till att inte lyfta i pinnen innan kakan har svalnat helt.


Receptet är hämtat från Oförglömliga tårtor

onsdag 20 oktober 2010

Havrebröd

Varje fredag har vi fredagsfika på jobbet. Vi är ca 40 personer som delar fikarum och en gång per år har man ansvar att se till att det finns något gott att äta på fredagen. Det varierar från hembakt till köpt och från fikabröd till matbröd. Det spelar ingen roll vad det bjuds på, men nåde den som glömmer...

För någon vecka sen bjöds det på hembakt matbröd. Det var så gott så jag bad att få receptet och nu har jag bakat det. Det är ett havrebröd som är saftigt och gott och jag kan verkligen rekommendera det.


HAVREBRÖD
2 st

600 g vatten eller mjölk (6 dl)
0,5 dl olja
25 g jäst
5 dl havregryn (jag använde fiberhavregryn)
600 g vetemjöl (10 dl)
1 msk salt

Gör så här:
Smula jästen och lös upp den i vattnet. Tillsätt olja och havregryn. Rör om ordentligt och låt blandningen stå i 5 minuter. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda degen ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa 1 timme om du använder varmt degspad eller 2 timmar om du använder kallt degspad (jag använde kallt).

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i två delar och forma till två limpor. Lägg limporna i jäskorgar (Om du inte äger en jäskorg kan du lägga en mjölad handduk i en 1,5-litersform och sen lägga i degen). Låt limporna jäsa 30 minuter.

Stjälp upp bröden på en bakplåt och grädda i ca 45 minuter i 200 grader i mitten av ugnen (eller tills innertemperaturen är 98 grader). Låt bröden svalna på galler under en bakduk.

tisdag 19 oktober 2010

"Krya på dig"-kakor

Minns ni att min mans 40-årskalas med släkten blev inställt på grund av att en av gästerna blev sjuk? Vi lyckades hitta ett nytt datum när alla kunde, nämligen nu på lördag, och allt kändes under kontroll. Vad tror ni händer? Jo, Algot har fått vattkoppor. Och några av gästerna har inte haft det, så kalaset blir uppskjutet igen.

Det betyder att jag är hemma med min lilla sjukling och för att muntra upp honom lite gjorde jag några dekorerade kakor som vi fikade med. Vad bättre än ett litet hjärta till min lille älskling.

Krya på dig skruttis!


Dessa kakor består av:
Vaniljkakor dekorerade med marsipan.

Hur man dekorerar kakor med maripan eller sugarpaste kan du läsa om här.

Vaniljkakor

De här vaniljkakorna är goda och enkla att göra. De smakar mycket vanilj. Det här är dessutom ett bra grundrecept om man vill göra cookie-pops (kakor på pinne) eller om man vill dekorera kakor med marsipan/sugarpaste eller kristyr. Kakorna behåller formen väldigt bra även i ugnen och flyter inte ut som många andra kakor kan göra.




VANILJKAKOR
30-40 st

230 g smör
230 g strösocker (2,5 dl)
1 ägg
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
340 g vetemjöl (5,6 dl) + extra för utkavling

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser snabbt i en matberedare (eller använd rumsvarmt smör och kör med elvispen). Låt degen stå i kylskåpet minst en timme.

Ta lite deg i taget från kylskåpet och kavla ut degen på mjölat bakbord. Degen ska vara ca 5 mm tjock. Ta ut kakor med kaksmått. Lägg kakorna på en plåt och grädda 8-10 minuter i 180 grader. Ta ut kakorna när de börjar få lite färg i kanten. Låt de ligga på plåten någon minut, använd sedan en stekspade och lyft försiktigt över kakorna till ett galler och låt dem svalna där.

Vill du sätta kakorna på pinne? Då lägger du pinnen under degen och trycker ner degen runt pinnen. Grädda som ovan och var extra försiktig när du lyfter över kakan till gallret, använd stekspade. Se till att inte lyfta i pinnen innan kakan har svalnat helt.


Receptet hämtat från Gunilla Wall


Tillägg 2010-10-21: Jag har nu testat en annan deg på vaniljkakor utan bakpulver och de håller formen ännu bättre än dessa. Däremot tycker jag att de här vaniljkakorna var något godare. Jag har även lagt till mått på ingredienserna ovan för er som inte har en våg.

måndag 18 oktober 2010

Biscotti med apelsinsmak

Vi hade cykelfest i området där jag bor för ett tag sedan. Förra året var första gången vi deltog och då var den gemensamma nämnaren på alla som deltog att vi hade barn på samma dagis. I år blev en favorit i repris.

För er som inte känner till begreppet cykelfest så går det ut på att man äter förrätt hemma hos ett par, varmrätt hemma hos ett annat par och efterrätt hemma hos ett tredje par. En av rätterna står man själv för, vilken man blir tilldelad i god tid innan festen. Det roliga med cykelfester är att man träffar mycket nya männsikor och man har gäster hemma hos sig själv som man kanske aldrig har sett förut. Och naturligtvis cyklar man när man tar sig mellan matställena. Alltihop avslutades med en gemensam fest.

Jag ville ha med mig något som present till de vi skulle äta hos och till de som anordnat festen. Många köper en flaska vin eller en blomma, men jag valde att baka biscotti med apelsinsmak. Jag la biscottin i celofanpåsar och band ett fint band runt påsen. En enkel, god och personlig gåva från en som älskar att baka.








BISCOTTI MED APELSINSMAK
ca 50 st

150 g sötmandel
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
rivet skal från en apelsin
3 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker


Gör så här:
Använd elvispen och rör ihop smör, socker och apelsinskal poröst. Vispa ner äggen. Hacka mandeln grovt. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa sakta tills allt har blandat sig, inte längre.

Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Placera längderna på en plåt med bakplåtspapper bredvid varandra. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter i 200 grader.

Ta ut plåten ur ugnen och sänk temperaturen till 120 grader. Låt skorporna svalna något och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka kakorna på plåten med snittytan uppåt. Torka i ugnen (OBS 120 grader) i ca 30 minuter eller tills de är torra. Jag brukar ta ut skorporna och vända på den efter halva tiden.

söndag 17 oktober 2010

Att fuskstarta och mata en vetesurdeg

Givetvis kan man starta en vetesurdeg utan att fuska, men eftersom rågsurdegen är lättast att få igång så ska jag här ge dig ett tips på hur du får igång en vetesurdeg om du redan har en rågsurdeg.


VETESURDEG

50 g rågsurdeg (0,5 dl)
100 g vatten (1 dl)
100 g vetemjöl (1,5 dl)

Blanda rågsurdeg, vatten och mjöl i en glasburk. Sätt på locket löst och ställ på varmt ställe (20-25 grader) i 8-12 timmar. Surdegen ska nu ha rest sig och är klar. Skruva fast locket och förvara i kylskåpet. Mata en gång per vecka.


Mata en vetesurdeg:
Häll ut allt utom 50 g surdeg (0,5 dl) och blanda med 100 g vatten (1 dl) och 100 g vetemjöl (1,5 dl). Rör om och låt stå varm i 8-12 timmar. Ställ tillbaka in i kylskåpet.

fredag 15 oktober 2010

Enkla chokladmuffins

Ibland vill jag bara röra ihop en chokladmuffinssmet utan att behöva stå och smälta smör och choklad först. De här muffinsen blir höga, fina och goda utan en massa extra arbete. Jag rör ihop alla ingredienser i matberedaren, hur smidigt som helst.


ENKLA CHOKLADMUFFINS
10-12 st

125 g smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 ägg
1,5 dl mjölk

Gör så här:
Skär smöret i tärningar och kör det tillsammans med de torra ingredienserna i en matberedare en kort stund. Tillsätt ägg och mjölk och kör ihop smeten snabbt, bara så lite att det blandar sig.

Ställ pappersformar i en muffinsplåt eller använd silikonformar och klicka ut smeten i formarna. Vill du ha väldigt höga muffins fyller du till 3/4, annars fyller du till hälften. Grädda i 15-20 minuter i 200 grader i mitten av ugnen (10-15 minuter för minimuffins).

torsdag 14 oktober 2010

Kalljästa frukostfrallor med lin- och solrosfrön

Förra veckan visade jag er bilder på frukostfrallor med lin- och solrosfrön som blev lite överjästa och lite för mörka. I helgen som var gjorde jag ett nytt försök och den här gången blev de perfekta, så idag bjuder jag på receptet. Vid första försöket använde jag yoghurt, den här gången blev det filmjölk men det spelar nog ingen roll vad man använder.

Så mitt tips är att ni lyxar till helgens frukost med nygräddade frallor, kan det vara något? Allt jobb görs på kvällen innan, enklare kan det knappast bli.






KALLJÄSTA FRUKOSTFRALLOR MED LIN- OCH SOLROSFRÖN
8 st

25 g jäst
3 dl filmjölk
3 msk linfrön
0,5 dl solrosfrön
1 msk honung
0,75 tsk salt
4 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl + 0,5 dl till utbaket

Gör så här:
Smula jästen och lös upp den med filmjölken. Tillsätt linfrön, solrosfrön, honung och salt. Arbeta in vetemjölet och 1 dl rågmjöl. Använd 0,5 dl rågmjöl till att forma 8 st frallor. Degen är väldigt kladdig, men försök att inte arbeta in mera mjöl. Lägg frallorna på ett bakplåtspapper och ställ in i kylskåpet att jäsa över natten med en bakduk över.

På morgonen ställer du fram bröden i rumstemperatur medans ugnen blir varm. Pensla frallorna med vatten och strö på valfria frön. Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter i 250 grader.