Det här är nog det närmaste en maträtt som kommer att visas på den här bloggen. Eftersom jag ofta bakar söta fikamuffins blev jag sugen att testa att göra en variant av matmuffins den här gången. De här muffinsen smakar mycket västerbottenost och jag kan tänka mig att de passar utmärkt som tillbehör till en soppa.
Vi åt dessa västerbottenmuffins på samma sätt som vi äter västerbottenpaj, det vill säga tillsammans med crème fraiche, hackad rödlök, röd rom, gräslök och lite grovmalen svartpeppar. Det blev jättegott och jag kan rekommendera att servera det som förrätt, gärna tillsammans med en kall öl.
VÄSTERBOTTENMUFFINS
10 st
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
150 g riven västerbottenost
1 ägg
3 dl filmjölk
0,75 dl neutral olja (jag använde rapsolja)
Gör så här:
Häll vetemjöl, bakpulver, salt och ost i en bunke, blanda väl. Vispa ihop ägg, filmjölk och olja. Häll äggblandningen över de torra ingredienserna och blanda ihop.
Ställ tio muffinsformar i en muffinsplåt (eller smörj muffinsplåten med lite smör och ha i degen direkt i muffinshålen) och fördela degen i formarna. Grädda i 25-30 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Servera lite ljumna.
Vi åt dessa västerbottenmuffins på samma sätt som vi äter västerbottenpaj, det vill säga tillsammans med crème fraiche, hackad rödlök, röd rom, gräslök och lite grovmalen svartpeppar. Det blev jättegott och jag kan rekommendera att servera det som förrätt, gärna tillsammans med en kall öl.
VÄSTERBOTTENMUFFINS
10 st
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
150 g riven västerbottenost
1 ägg
3 dl filmjölk
0,75 dl neutral olja (jag använde rapsolja)
Gör så här:
Häll vetemjöl, bakpulver, salt och ost i en bunke, blanda väl. Vispa ihop ägg, filmjölk och olja. Häll äggblandningen över de torra ingredienserna och blanda ihop.
Ställ tio muffinsformar i en muffinsplåt (eller smörj muffinsplåten med lite smör och ha i degen direkt i muffinshålen) och fördela degen i formarna. Grädda i 25-30 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Servera lite ljumna.
Säkert jätte goda, med VB-ost kan det inte bli fel :)
SvaraRaderaser gott ut, har aldrig gjort matmuffins, blir ju alltid söta muffins :-) , kanske dags att göra lite matmuffins snart
SvaraRaderaOj, det där ser riktigt gott ut. Lite annorlunda.
SvaraRaderaVästerbottenost är ju så himla gott. Ser väldigt goda och lyxiga ut!
SvaraRaderaHej erika.vill bara informera dig att jag har startat upp en ny tävling.så nu hoppas jag att du får tävla,och kolla ordentligt innan du svarar så du kan få en chans o vinna.ha de gött
SvaraRaderaVilken bra förrätts idé! Ser verkligen jättegott ut och snygg uppläggning.
SvaraRaderaåh, GUD VAD GOTT! västerbottenost är den bästa osten jag vet, alla kategorier, men jag köper inte den så ofta tyvärr eftersom min sambo inte är så förtjust. de här muffinsarna låter ju alldeles ljuvliga!
SvaraRaderaSarah: Precis, med västerbottenost kommer man långt. :-)
SvaraRaderaCupcakesfluffan: Jag har gjort matmuffins några gånger men det var ett bra tag sedan. Det är en kul och snabb variant om man vill ha lite bröd till en soppa eller utflykt.
Erka Perka: Det var riktigt gott också. :-)
Sanne - Mina baktankar: Ja, visst är det gott. Jag kan rekommendera dessa.
Smulansbakblogg: Jag ska kolla. :-)
Kaksmulan: En lite enklare variant istället för västerbottenpaj och väldigt god.
Charlotta: Här gillar vi västerbottenost allihop och tur är väl det. :-)
Tack ! redan idag fick jag med mig två nya filmer hem som släpps på onsdag i butiken så det kommer säkerligen MASSVIS med filmtips framöver :)
SvaraRaderaMen gud så gott! Nu blev jag hungrig ;)
SvaraRaderaDessa ser ju helt underbara ut, måste vara perfekt som förätt!
SvaraRaderaåh måste göra matmuffins, inte ofta man gör det! verkar supergoda!
SvaraRaderaÅh, västerbottenost som är så gott!
SvaraRaderaJag älskar västerbottenost!! de är väldigt gott ;d jag har de i mitt kylskåp så kan jag prova snart.
SvaraRaderaSåna muffins tror jag kan passa att göra här om några dagar! Tack för receptet!
SvaraRaderaFrökenM: Jag ser fram emot en massa tips. :-)
SvaraRaderaIda - Chokladsockerkaka: Mmmm, det blev riktigt gott faktiskt.
Mumsigheter: Ja, det passar perfekt till förrätt. Ingen nackdel att de är snabbgjorda heller. :-)
Lisa: Nej, det är inte ofta jag gör matmuffins heller men det kommer absolut bli fler av olika varianter. :-)
Helena: Ja, visst är det!
Sana: Då är vi två, det är ju så gott.
BeBest: Varsågod!
Låter smaskigt det där! Ja allt utom rom (är en vegetarian) ;-)
SvaraRaderaSockerrus: De är goda även utan rom :-)
SvaraRaderaDet här såg riktigt smarrigt ut och det ska jag göra om ett par veckor. Nu en undran: Kan jag baka muffins och frysa dem? Jag är rädd att de ska bli lite torra. Vad tror du? Har du prövat?
SvaraRaderaMia: Det funkar alldeles utmärkt att göra i förväg och frysa in. Kör dem lite kort i micron innan de ska ätas så blir de lite varma och goda. Vi frös in de vi inte åt upp direkt och det var väldigt smisigt klara muffins i frysen.
SvaraRaderaTack Erika! Det var skönt att höra för då kan jag förbereda i god tid.
SvaraRaderaDu är otroligt duktig och din blogg är verkligen tilltalande. Jag är glad som hittade hit och det kommer jag att göra många gånger i fortsättningen.
Mia: Tack så mycket för dina fina ord, det gör mig glad. :-)
SvaraRaderaHar dem just i ugnen. Doftar ljuvligt men eftersom jag inte bakar så ofta, fick jag leta upp ett annat recept för att hitta ugnstemperatur
SvaraRaderaMonica Lindell: Oj, det hade jag visst missat helg. Har ändrat i receptet nu så att temperaturen finns med. Hoppas du tycker om den!
SvaraRadera