måndag 25 oktober 2010

Västerbottenmuffins

Det här är nog det närmaste en maträtt som kommer att visas på den här bloggen. Eftersom jag ofta bakar söta fikamuffins blev jag sugen att testa att göra en variant av matmuffins den här gången. De här muffinsen smakar mycket västerbottenost och jag kan tänka mig att de passar utmärkt som tillbehör till en soppa.

Vi åt dessa västerbottenmuffins på samma sätt som vi äter västerbottenpaj, det vill säga tillsammans med crème fraiche, hackad rödlök, röd rom, gräslök och lite grovmalen svartpeppar. Det blev jättegott och jag kan rekommendera att servera det som förrätt, gärna tillsammans med en kall öl.






VÄSTERBOTTENMUFFINS
10 st

7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
150 g riven västerbottenost
1 ägg
3 dl filmjölk
0,75 dl neutral olja (jag använde rapsolja)

Gör så här:
Häll vetemjöl, bakpulver, salt och ost i en bunke, blanda väl. Vispa ihop ägg, filmjölk och olja. Häll äggblandningen över de torra ingredienserna och blanda ihop.

Ställ tio muffinsformar i en muffinsplåt (eller smörj muffinsplåten med lite smör och ha i degen direkt i muffinshålen) och fördela degen i formarna. Grädda i 25-30 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Servera lite ljumna.

24 kommentarer:

  1. Säkert jätte goda, med VB-ost kan det inte bli fel :)

    SvaraRadera
  2. ser gott ut, har aldrig gjort matmuffins, blir ju alltid söta muffins :-) , kanske dags att göra lite matmuffins snart

    SvaraRadera
  3. Oj, det där ser riktigt gott ut. Lite annorlunda.

    SvaraRadera
  4. Västerbottenost är ju så himla gott. Ser väldigt goda och lyxiga ut!

    SvaraRadera
  5. Hej erika.vill bara informera dig att jag har startat upp en ny tävling.så nu hoppas jag att du får tävla,och kolla ordentligt innan du svarar så du kan få en chans o vinna.ha de gött

    SvaraRadera
  6. Vilken bra förrätts idé! Ser verkligen jättegott ut och snygg uppläggning.

    SvaraRadera
  7. åh, GUD VAD GOTT! västerbottenost är den bästa osten jag vet, alla kategorier, men jag köper inte den så ofta tyvärr eftersom min sambo inte är så förtjust. de här muffinsarna låter ju alldeles ljuvliga!

    SvaraRadera
  8. Sarah: Precis, med västerbottenost kommer man långt. :-)

    Cupcakesfluffan: Jag har gjort matmuffins några gånger men det var ett bra tag sedan. Det är en kul och snabb variant om man vill ha lite bröd till en soppa eller utflykt.

    Erka Perka: Det var riktigt gott också. :-)

    Sanne - Mina baktankar: Ja, visst är det gott. Jag kan rekommendera dessa.

    Smulansbakblogg: Jag ska kolla. :-)

    Kaksmulan: En lite enklare variant istället för västerbottenpaj och väldigt god.

    Charlotta: Här gillar vi västerbottenost allihop och tur är väl det. :-)

    SvaraRadera
  9. Tack ! redan idag fick jag med mig två nya filmer hem som släpps på onsdag i butiken så det kommer säkerligen MASSVIS med filmtips framöver :)

    SvaraRadera
  10. Men gud så gott! Nu blev jag hungrig ;)

    SvaraRadera
  11. Dessa ser ju helt underbara ut, måste vara perfekt som förätt!

    SvaraRadera
  12. åh måste göra matmuffins, inte ofta man gör det! verkar supergoda!

    SvaraRadera
  13. Åh, västerbottenost som är så gott!

    SvaraRadera
  14. Jag älskar västerbottenost!! de är väldigt gott ;d jag har de i mitt kylskåp så kan jag prova snart.

    SvaraRadera
  15. Såna muffins tror jag kan passa att göra här om några dagar! Tack för receptet!

    SvaraRadera
  16. FrökenM: Jag ser fram emot en massa tips. :-)

    Ida - Chokladsockerkaka: Mmmm, det blev riktigt gott faktiskt.

    Mumsigheter: Ja, det passar perfekt till förrätt. Ingen nackdel att de är snabbgjorda heller. :-)

    Lisa: Nej, det är inte ofta jag gör matmuffins heller men det kommer absolut bli fler av olika varianter. :-)

    Helena: Ja, visst är det!

    Sana: Då är vi två, det är ju så gott.

    BeBest: Varsågod!

    SvaraRadera
  17. Låter smaskigt det där! Ja allt utom rom (är en vegetarian) ;-)

    SvaraRadera
  18. Sockerrus: De är goda även utan rom :-)

    SvaraRadera
  19. Det här såg riktigt smarrigt ut och det ska jag göra om ett par veckor. Nu en undran: Kan jag baka muffins och frysa dem? Jag är rädd att de ska bli lite torra. Vad tror du? Har du prövat?

    SvaraRadera
  20. Mia: Det funkar alldeles utmärkt att göra i förväg och frysa in. Kör dem lite kort i micron innan de ska ätas så blir de lite varma och goda. Vi frös in de vi inte åt upp direkt och det var väldigt smisigt klara muffins i frysen.

    SvaraRadera
  21. Tack Erika! Det var skönt att höra för då kan jag förbereda i god tid.
    Du är otroligt duktig och din blogg är verkligen tilltalande. Jag är glad som hittade hit och det kommer jag att göra många gånger i fortsättningen.

    SvaraRadera
  22. Mia: Tack så mycket för dina fina ord, det gör mig glad. :-)

    SvaraRadera
  23. Har dem just i ugnen. Doftar ljuvligt men eftersom jag inte bakar så ofta, fick jag leta upp ett annat recept för att hitta ugnstemperatur

    SvaraRadera
  24. Monica Lindell: Oj, det hade jag visst missat helg. Har ändrat i receptet nu så att temperaturen finns med. Hoppas du tycker om den!

    SvaraRadera