Varje fredag har vi fredagsfika på jobbet. Vi är ca 40 personer som delar fikarum och en gång per år har man ansvar att se till att det finns något gott att äta på fredagen. Det varierar från hembakt till köpt och från fikabröd till matbröd. Det spelar ingen roll vad det bjuds på, men nåde den som glömmer...
För någon vecka sen bjöds det på hembakt matbröd. Det var så gott så jag bad att få receptet och nu har jag bakat det. Det är ett havrebröd som är saftigt och gott och jag kan verkligen rekommendera det.
HAVREBRÖD
2 st
600 g vatten eller mjölk (6 dl)
0,5 dl olja
25 g jäst
5 dl havregryn (jag använde fiberhavregryn)
600 g vetemjöl (10 dl)
1 msk salt
Gör så här:
Smula jästen och lös upp den i vattnet. Tillsätt olja och havregryn. Rör om ordentligt och låt blandningen stå i 5 minuter. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda degen ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa 1 timme om du använder varmt degspad eller 2 timmar om du använder kallt degspad (jag använde kallt).
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i två delar och forma till två limpor. Lägg limporna i jäskorgar (Om du inte äger en jäskorg kan du lägga en mjölad handduk i en 1,5-litersform och sen lägga i degen). Låt limporna jäsa 30 minuter.
Stjälp upp bröden på en bakplåt och grädda i ca 45 minuter i 200 grader i mitten av ugnen (eller tills innertemperaturen är 98 grader). Låt bröden svalna på galler under en bakduk.
För någon vecka sen bjöds det på hembakt matbröd. Det var så gott så jag bad att få receptet och nu har jag bakat det. Det är ett havrebröd som är saftigt och gott och jag kan verkligen rekommendera det.
HAVREBRÖD
2 st
600 g vatten eller mjölk (6 dl)
0,5 dl olja
25 g jäst
5 dl havregryn (jag använde fiberhavregryn)
600 g vetemjöl (10 dl)
1 msk salt
Gör så här:
Smula jästen och lös upp den i vattnet. Tillsätt olja och havregryn. Rör om ordentligt och låt blandningen stå i 5 minuter. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda degen ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa 1 timme om du använder varmt degspad eller 2 timmar om du använder kallt degspad (jag använde kallt).
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i två delar och forma till två limpor. Lägg limporna i jäskorgar (Om du inte äger en jäskorg kan du lägga en mjölad handduk i en 1,5-litersform och sen lägga i degen). Låt limporna jäsa 30 minuter.
Stjälp upp bröden på en bakplåt och grädda i ca 45 minuter i 200 grader i mitten av ugnen (eller tills innertemperaturen är 98 grader). Låt bröden svalna på galler under en bakduk.
ååh vad gott de såg ut, åter igen :)Måste egentligen baka nytt bröd och jag tror minsann att jag måste testa detta =)
SvaraRaderaDet brödet blev jag sugen på att göra! Du har snart försett mig med en hel bakbok! :)
SvaraRaderaDet lät gott, har ju bakat havrebullar med ungefär samma innehåll, så detta torde vara gott. Måste testa!
SvaraRaderaDet där såg ju supergott ut! Blir nog något för söndagdfrukosten =D
SvaraRaderaSka absolut testat redan imorgon.. Skrev just upp jäst på handla-listan:)
SvaraRaderaMmmm,gott!
SvaraRaderaMmm gillar bröd med havregryn brukar göra jättegoda och lättbakade rutor men nu ska jag testa limpor som omväxling. Tack, så jättemycket för erbjudandet om recept. Blir nog inte några kakor förren i nästa vecka, hör av mig om jag inte sett dem här innan. Jättegulligt av dig!! Kram
SvaraRaderaMilli: Det här brödet kan jag varmt rekommendera. Det blev väldigt gott.
SvaraRaderaBeBest: Hihi... en egen bakbok vore inte helt fel :-)
Sarah: Havrebullar lät gott.
I Fias kök: Ja, det blev jättegott.
Frida - A piece of cake: Tala gärna om vad du tyckte om det. :-)
Lisa: Aboslut, väldigt gott!
Kaksmulan: Meddela om du vill ha det, vet inte riktigt när jag lägger ut receptet.
Det är nåt med havre...
SvaraRaderasom är bra.
Smaken till exempel.
Och att det kanske är nyttigt.
Jag kan nästan känna lukten av brödet på bilden, ser trevligt ut.
/Martin
martinbakar.se
Mums vad gott det låter och vilken underbar krya-på dig kaka du gjort, önskar nästan att man var sjuk...
SvaraRaderaMartin: Jag gillar havre i bröd, det blir ofta väldigt saftigt och gott av det.
SvaraRaderaMumsigheter: Tack! Man behöver inte vara sjuk för att få sådana kakor, fast man kanske får några extra om man är sjuk förståss. :-)
Jag försöker att alltid ha något hembakt i frysen OM det kommer besök och lyckas oftast eftersom jag tycker om att baka. Igår rotade jag dock bland hyllorna på ikea efter den ddär vaniljburken men gicck på en nit ! den fanns inte i vår affär :(
SvaraRaderaHa en härlig kväll !
jag menar givetvis ICA ;)
SvaraRaderaVilken fint bröd. Och enkelt verkar det också. Spar receptet!
SvaraRaderaHavre gör sig verkligen bra i bröd. Jag har testat några gånger att rosta havren och då får man en lite nötigare smak på brödet. Ditt recept ska jag testa någon gång.
SvaraRaderaSer ut som ett gott bröd, behöver fylla på frysen med bröd så jag kanske skulle ta och testa havrebrödet
SvaraRaderaSer väldigt gott ut, kanske blir nåt för helgen!
SvaraRaderaÅh så gott med nybakat bröd, och vilken trevlig lite ritual ni har på jobbet :)
SvaraRaderaPsst! Har en liten utmaning till dig på min blogg...
Fröken M: Jag hittade vaniljpulver på Coop, det är riktigt gott.
SvaraRaderaRemsan: Ja, det är både enkelt och gott. :-)
Sara: Jag har också hört att man kan rosta havren men har inte testat det än. Ska göra det vid tillfälle. Tack för påminnelsen!
Cupcakesfluffan: Gör gärna det, jag tyckte det blev väldigt gott!
Sanne - Mina baktankar: Ja, fredagsfikat är höjdpunkten på veckan. Alla är nyfikna på vad som kommer att bjudas på. Ska kolla in utmaningen. :-)
Men så mycket salt! Skulle det månne vara tesked och inte matsked?
SvaraRaderaSå saftigt och gott brödet blev. Inte alls svårt att baka.
SvaraRadera