söndag 29 januari 2012

Tortano - Fyllt bröd

Idag bjuder jag på ett härligt bröd som heter toronto. Brödet fylls med en matig fyllning och det passar perfekt till lunch eller varför inte picknick. Fyllningen kan varieras efter önskemål.






TORTANO
1 st

Bröd:
15 g jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2,5 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjöl

Valfri fyllning

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till brödet utom saltet och knåda degen ca 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och tryck ut degen till en rektangel ca 1 cm tjock. Kavla inte, för du trycks luften ut. Lägg på valfri fylling och rulla ihop till en rulle, "limma" kanten med lite vatten. Lägg i hop ändrana på rullen så att det blir en krans. Lägg kransen på en plåt, mjöla brödet och låt det jäsa under en bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in brödet i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda i 20-25 minuter. Låt brödet svalna på ett galler.


Receptet hämtat från A piece of cake av Leila Lindholm


Så här har jag gjort mina fyllningar:

FYLLNING 1:
100 g skinka
100 g riven ost
60 g svarta oliver
färsk basilika

FYLLNING 2:
100 g skinka
100 g ost
30 g soltorkade tomater
oregano


torsdag 26 januari 2012

Chokladiga cupcakes

De här cupcakesen blev otroligt goda. De är en riktig chokladdröm för den som är chokladälskare. Jag hittade både chokladmuffinsen och chokladfrostingen i frysen och vips så hade vi oss ett härligt och gott fika. Den här gången valde jag att inte spritsa frostingen på cupcakesen utan istället bre på den med en spattel, jag tycker att det blev riktigt snyggt. Dessutom älskar jag dessa muffinsformar, de är så fina!


Cupcaken bestod av:
Chokladmuffins med chokladfrosting. Dekorerade med strössel.

söndag 15 januari 2012

Rosaglittrande cupcake med spritsad ros

Jag tycker att de här cupcakesen känns lite våriga och det passar ju bra när julen är utstädad. Dessa läckerheter fick prydas av lite rosaglittrande strössel.



Dessa cupcakes bestod av:
Vit choklad- och päronmuffins spritsad med färskostfrosting med päronsmak. Dekorerad med strössel.

fredag 13 januari 2012

Bananbröd

Ibland hinner man inte äta upp alla bananer innan de blir lite för mogna och då är det här brödet perfekt att baka. Det går snabbt att röra ihop och det blir gott. Brödet går utmärkt att frysa in.



BANANBRÖD
1 st

2 mogna bananer
0,5 dl honung (70 g)
250 g kesella lätt (kan bytas ut mot 2,5 dl filmjölk eller naturell yoghurt)
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl fullkornsdinkel
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Gör så här:
Mosa bananerna och blanda med honung och kesella i en stor bunke. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och rör ner i bananblandningen. Häll smeten i en smord avlång form. Grädda i ca 50 minuter i 200 grader i botten av ugnen. Täck brödet med aluminiumfolie efter 30 minuter. Låt brödet svalna under bakduk.

tisdag 10 januari 2012

Boktips: Festliga tårtor

För dig som tycker om att göra tårtor eller som är nyfiken på att testa på det här med att göra tårtor så kan jag rekommendera den här boken "Festliga tårtor" av Alice Lindberg. Det finns många engelska böcker om tårtor men få svenska så jag kunde inte motstå att köpa den här. Boken innehåller några grundläggande recept och visar hur man fyller, spacklar och täcker en tårta. Den har flera "steg för steg"-beskrivningar på modelleringar och många biler med beskrivningar på hur en tårta kan se ut.

söndag 8 januari 2012

Cheesecakekakor i form

Det här är samma recept som till cheesecakekakorna som jag bloggat om tidigare men den här gången la jag degen i muffinsformar innan de gräddades. På det sättet blev kakorna inte lika platta. Samma smak men en annan form.



CHEESECAKEKAKOR

Kakor:
125 g osaltat smör
90 g strösocker (1 dl)
50 g muskovadosocker (1 dl)
1 ägg
0,25 tsk äkta vaniljpulver (eller 0,5 tsk vaniljsocker)
150 g vetemjöl (2,5 dl)
0,5 tsk salt
70 g havregryn (2 dl)
rivet skal av en citron

Fyllning:
25 g philadelphiaost
2u5 g osaltat smör
45 g strösocker (0,5 dl)
1 äggula
en nypa salt
0,5 krm äkta vaniljpulver (eller 1 krm vaniljsocker)
30 g vetemjöl (0,5 dl vetemjöl)
0,5 msk citronsaft

Blanda alla torra ingredienser till kakorna. Tillsätt smör och ägg och blanda till en deg. Lägg muffinsformarna i en muffinsplåt och fyll formarna med 1,5 - 2 msk deg och platta till lite ojämt. Blanda alla ingredienser till fyllningen och klicka på ca 1 tsk fyllning på varje kaka. Grädda i ca 15 minuter i 175 grader i mitten av ugnen.

lördag 7 januari 2012

Steg för steg: Att täcka en tårta

Här tänkte jag visa hur jag gör när jag täcker en tårta. Det är lite svårt att beskriva så mitt tips är även att ni söker på youtube och tittar på videor om detta, finns massor med bra klipp där.


1. Knåda upp sugarpasten eller marsipanen så att den blir smidig och mjuk. Fördela ut lite maizenamjöl på bordet och kavla ut ett jämntjockt täcke, ca 3-4 mm tjockt. Mät tårtbottens höjd och diameter och se till att den utkavlade massan har måttet höjd+höjd+diamter+5 cm, då har du så att det räcker att täcka tårtan.


2. Lyft försiktigt upp massan och lägg den på den fyllda, spacklade tårtbotten. Dra handen eller en smoother på ovansidan av tårtan, lyft lite om det behövs i kanterna och försök få bort all luft som finns på under. Jobba sedan en liten bit i taget nedåt längst sidorna och pressa ut luften. Om det skulle bli kvar en luftbubbla under kan man ta en tunn nål och sticka hål i sugarpasten och sen platta till.


3. Pressa ner sidorna längst ner så att det blir ett rakt avslut på tårtkanten.


4. Använd en pizzaskärare eller annan kniv och vinkla den 45 grader och skär längs kanten. Se till att inte skära för högt upp, täcket har en förmåga att resa sig lite och då glipar det i nederkanten.


5. Dra bort smörpappret som satt under tårtkanten.


6. Klart att börja dekorera tårtan.

fredag 6 januari 2012

Steg för steg: Att spackla en tårta

Här tänkte jag visa hur jag gör när jag spacklar en tårta. Jag spacklar och täcker tårtan dagen innan den ska ätas.

1. Ta fram den fyllda tårtbotten ur kylskåpet och öppna plastfolien. Tänk på att tårtbotten nu är upp och ner.


2. Sätt en tårtbricka eller tårtfat mot tårtbotten.


3. Vänd hela tårtbotten så att den står på tårtbrickan och ta bort plastfolien.


4. Lägg smörgåspapper in under kanten så att brickan inte blir kletig när du spacklar.


5. Om fyllningen sticker ut brukar jag skrapa bort lite så att sidan blir jämnare innan jag börjar spackla. Ta lite smörkräm i taget längst sidorna. Använd en spackel eller en lilleman. Se till att smörkrämen täcker ordentligt där fyllningen finns, annars finns risk att fyllningen äter sig igenom sugarpasten eller marsipanen och då finns risken att täcket smälter.


6. Ha på ett lager smörkräm överst på tårtan också.


7. När hela tårtan är spacklad kommer finjobbet in. Se till att spacklet ligger jämt. Ta bort och lägg till där det behövs. Ju bättre underjobb desto bättre slutresultat. När tårtan är spacklad är det dags att täcka tårtan.

torsdag 5 januari 2012

Steg för steg: Att fylla en tårta

Jag tänkte berätta hur jag gör när jag fyller en tårta. Tårtan fyller jag två dagar innan den ska ätas, då hinner tårtbotten safta till sig ordentligt. Tårtan nedan är fylld med två fyllningar.


1. Frys in tårtbotten direkt efter att den är bakad och har svalnat. Ta fram tårtbotten ur frysen strax innan du ska fylla tårtan.


2. Tårtbotten delar du med en kniv medans den fortfarande är lite halvfrusen, på så sätt smular det mindre.


3. Ta fram formen du bakade tårtbotten i. Lägg två långa remsor av plastfolie i kors över formen.


4. Lägg ner den första tårtbottendelen. Här ska du tänka upp-och-ner. Den del som du ska ha på toppen av tårtan ska läggas i botten av formen.


6. Ha i fyllning nummer ett. Kom ihåg att tänka upp-och-ner. Den fyllning du börjar med är den fyllning som kommer vara överst i tårtan.


7. Lägg i nästa tårtbotten.


8. Lägg i nästa fyllning (den som blir underst i tårtan).


9. Lägg i sista tårtbotten, alltså den del som ska vara i botten på tårtan.


10. Stäng igen ordentligt med plastfolien och ställ tårtan i kylskåpet.