måndagen den 30:e maj 2011

Mandelbakelse med jordgubbsmousse till mors dag

Igår var det mors dag och mina svärföräldrar var på besök. Vi firade dagen med sommarbakelser toppade med färska jordgubbar. Jag utgick ifrån ett recept i tidningen Allt om mat men jag har gjort en mindre sats samt att jag ändrat lite på tillvägagångssättet.

Bakelserna var jättegoda och de kändes riktigt somriga. Det är så härligt att det äntligen är jordgubbssäsong. Snart har vi egna jordgubbar och jag längtar efter att äta solvarma jordgubbar direkt från jordgubbslandet.






MANDELBAKELSE MED JORDGUBBSMOUSSE

Mandelbotten:
75 g smör
175 g mandelmassa
2 ägg
0,5 dl mjölk
1,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Jordgubbsmousse:
150 g jordgubbar
0,5 dl strösocker
3 st gelatinblad
1 dl matlagningsyoughurt (jag använde turkisk yoghurt)
2 dl vispgrädde

Dekoration:
Jordgubbar

Gör så här:
Blanda mandelmassa och smör, antingen för hand eller i matberedare. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda i mjölken. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten. Bred ut fyllningen i en form ca 22 cm i diameter. Grädda i ca 25 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna innan jordgubbsmoussen läggs på.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa jordgubbarna släta. Värm hälften av jordgubbsmoset tillsammans med strösockret i en kastrull tills sockret smält. Ta av kastrullen från värmen och rör ner de urkramade geltinbladen och låt blandningen svalna något. Rör ihop jordgubbarna från kastrullen med övriga jordgubbar och rör ner yoghurten. Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner en tredjedel av grädden i jordgubbsblandningen. Häll över jordgubbsblandningen i den vispade grädden och vänd försiktigt så att allt blandas. Bred moussen över kakan och låt stå i kylskåpet över natten. Skär upp kakan och dekorera bakelserna med färska jordgubbar.

söndagen den 29:e maj 2011

En hälsning till alla mammor på mors dag

Idag är det mors dag och här hemma är flaggan hissad och vajjar fint i vinden mot den blå himmelen. Jag uppvaktades imorse med paket på sängen innehållandes två fina kokböcker, "Sveriges mästerkock" och "Morberg grillar". Jag är ingen expert på matlagning men jag älskar att bläddra i kokböcker.

Självklart kommer vi att fira mors dag med något hembakat. Dagen till ära blir det sommarbakelser. Bilder och recept på bakelserna får ni se senare.

Jag vill önska alla mammor en trevlig dag och jag vill skicka en speciell hälsning till min egen mamma!

fredagen den 27:e maj 2011

Knäckig rabarberpaj

Nu är det rabarbertider och då hör det till att äta rabarberpaj. Förra året skördade vi våra första egna rabarber och i år växer de för fullt och bara väntar på att bli plockade. Ett tips om du har mycket rabarber är att skiva ner rabarber och lägga i fryspåsar. Sen kan man göra härligt god rabarberpaj året om.

Den här pajen är smaksatt med lite mandelmassa och ingefära eftersom vi hade det hemma annars går det lika bra att hoppa över det.



KNÄCKIG RABARBERPAJ

6 stjälkar rabarber
1 tsk finriven färsk ingefära
0,25 dl + 0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
kanel
30 g mandelmassa
25 g smör
0,5 dl vetemjöl

Gör så här:
Skiva rabarbern och lägg i en smord ugnsform. Riv ingefäran och strö över rabarbern. Blanda 0,25 dl strösocker med vaniljpulvret och strö sockret över rabarberna. Pudra över kanel efter egen smak. Riv mandelmassan och häll ovanpå rabarberna. Gör en smuldeg av smör, vetemjöl och 0,5 dl strösocker. Häll smulorna ovanpå pajen. Grädda i ca 15 minuter i 225 grader i mitten av ugnen. Låt svalna något innan pajen äts. Servera gärna med en klick vispgrädde.

Tips: Vill du ha en lite mindre söt paj kan du ta mald eller finhackad mandel istället för mandelmassa.

onsdagen den 25:e maj 2011

Dammsugare fyllda med daimfluff

Jag hade kaksmulor från en misslyckad tårtbotten och lite daimfluff över och fick idén att göra några dammsugare. Det blev tre mycket goda dammsugare till efterrätt en fredagskväll för att fira in helgen. Jag dekorerade marsipanen med små intryckta blommönster, det blev fint tycker jag.

Månadens sötsak har i maj temat "återvinning" och det här är mitt bidrag. Istället för att slänga den misslyckade tårtbotten och det överblivna fluffet så valde jag att göra dessa godsaker istället.



DAMMSUGARE FYLLDA MED FLUFF

Kaksmular av mjuk kaka
Valfritt fluff
Marsipan
Mörk choklad

Gör så här:
Kaksmulor och fluff blandas så att smeten blir ganska torr. Smeten ska hålla ihop men inte vara smulig. Forma till en lång korv.

Kavla ut marsipan så stort att det täcker degrullen. Rulla in degen i marsipanen och skär i lagoma kakbitar.

Smält choklad och doppa dammsugarna i chokladen. Låt chokladen stelna. Förvara i kylskåpet.

måndagen den 23:e maj 2011

Dekorerade kakor: Sol, fisk och sjöhäst

Nu var det länge sen jag gjorde några dekorerade kakor och jag fick sådan lust att göra det igen. En kväll i förra veckan satt jag mig och pysslade och jag glömde helt bort tiden för det var så roligt. Här är några av kakorna jag dekorerade. Munnen på solen blev konstig tycker jag men jag visar den ändå.

Du kan se en "steg för steg"-beskrivning på hur man gör dekorerade kakor här.




Dessa kakor består av:
Vaniljkakor dekorerade med marsipan och sockerkulor.

Vinnaren av kakformarna från Formina

Nu är det dags att dra en vinnare av ett set med kakformar från Formina. Kul att så många ville vara med och tävla. Jag är imponerad av er kreaktivitet när det gäller användningsområdet av kakformar, jag har fått många bra tips som jag kommer att använda i framtiden.


Jag använde en slumpgenerator för att dra en vinnare och det blev kommentar nummer 38. Grattis Nettan! Maila din adress till bakgladje@gmail.com så ser jag till att du får din vinst.


Till er som inte vann vill jag påminna om att ni fortfarande har möjlighet att handla fina kakformar från Formina med 20% rabatt under maj månad. Uppge rabattkoden: bakgladje.

lördagen den 21:e maj 2011

Trevlig helg!

Jag hade tänkt lägga upp lite bilder på bakverk jag gjort i veckan men tyvärr får jag inte över bilderna från kameran till datorn just nu så ni får vänta lite på de bilderna. Men den som väntar på något gott...

Kanske kan ni hjälpa mig! Jag har köpt hem för mycket vispgrädde, har ni något tips på vad jag kan göra för gott av den?

Jag passar på att påminna er om att alla Bakglädjes läsare har 20% rabatt under hela maj månad hos Formina, en webbutik där man kan klicka hem fina kakformar. När ni beställer uppger ni rabattkoden: bakgladje.

Glöm inte heller tävlingen där ni kan vinna fina kakformar från Formina. Ni hittar tävlingen här.

Trevlig helg alla härliga bloggläsare!

torsdagen den 19:e maj 2011

Shortbread

För något år sedan kom jag i kontakt med den skotska kakan shortbread och efter att ha njutit av den tillsammans med en kopp gott te har kakan blivit en favorit här hemma. Jag har länge tänkt testa att baka egna och så här blev resultatet. Mina shortbread blev väldigt goda även om de blev lite sötare än de man köper. Jag gjorde kakorna med hjälpt av de fina kakformarna jag fått av Formina.



SHORTBREAD

225 g smör
5 dl mjöl
1,25 dl florsocker
1 krm salt

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser i en matberedare. Platta eller kavla ut degen till den till ca 7-8 mm tjocklek. Plasta in och lägg i kylskåpet ungefär en timme.

Ta ut kakor med kakmått . Degen är väligt smulig så ta försiktigt i degen. Lägg kakorna på ett bakplåtspapper och ställ in i kylskåpet i 10-15 minuter så att de kallnar ordentligt, då håller de formen bättre i ugnen. Grädda kakorna i 10-15 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Ta ut ur ugnen när de börjar få lite färg. Låt kakorna ligga kvar på plåten någon minut för att stelna och lyft sedan försiktigt av dem till ett galler för att svalna. Njut av kakorna tillsammans med en kopp te.

tisdagen den 17:e maj 2011

Tävling: Vinn kakformar från Formina

Jag fick massor av fina kakformar från Formina som jag och sonen bakade gott knäckebröd med. Nu har du chansen att vinna en likadan uppsättning formar.

Många förknippar kakformar med pepparkaksbak men användningsområdet är större än så. Det skulle vara roligt att höra era idéer på användningsområden och det är just det som den här tävlingen handlar om.

För att vara med i tävlingen ska du skriva en kommentar till det här inlägget där du ger ett tips på vad kakformar kan användas till förutom pepparkaksbak. Skriv din kommentar senast söndagen den 22 maj kl 23.59. Tipsa gärna dina vänner om tävlingen.

måndagen den 16:e maj 2011

Knäckebröd i roliga former

I helgen fick jag hjälp av sonen att göra knäckebröd. Ett roligt sätt att både göra och att äta knäckebröd på är att använda fina kakformar. Jag och Algot hade en trevlig förmiddag i köket och efteråt kunde vi njuta av gott knäckebröd i roliga former. De fina kakformarna vi använde kommer från Formina. Kakformar kan ju användas till så mycket mer än bara pepparkaksbak.

Bakglädjes läsare får under maj månad 20 % rabatt hos Formina. Vid beställning uppger ni rabattkoden: bakgladje.





KNÄCKEBRÖD

25 g jäst
250 g vatten (2,5 dl)
220 g grovt rågmjöl (4 dl)
30 g grahamsmjöl (0,5 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
1 msk honung
0,75 tsk salt

Smaksättning:
kummin, anis, fänkål, flingsalt m.m.

Gör så här:
Smula jästen och rör ut med vattnet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ordentligt. Degen ska vara kladdig. Sätt plastfolie över bunken och låt degen jäsa i kylskåpet över natten.

Ha upp degen på väl mjölat bakbord och dela degen i mindre delar för att lättare kunna kavla ut den. Kavla ut degen riktigt tunnt, se till att mjöla ordentligt både under och över degen så att den inte fastnar i bakbordet eller på kaveln. Strö på valfri smaksättning och kavla degen med en kruskavel (eller nagga degen med en gaffel). Ta ut bröd med kakmåtten och lägg på en plåt.

Grädda direkt i 7-10 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Ta ut och låt bröden svalna på ett galler. Om knäckebröden känns sega och lite mjuka så sänker du värmen på ugnen till 100 grader och väntar tills temperaturen sjunkit. Lägg upp knäckebröden på plåtar så tätt du kan och ställ in plåtarna i ugnen (går bra med flera plåtar samtidigt) och låt stå tills de blir hårda. Förvara i tätslutande burk.

söndagen den 15:e maj 2011

Chokladig tårta med rosa sjöorm

På grund av att Blogger krånglat försvann det här inlägget och alla era fina kommentarer. Här kommer inlägget igen.

Det här är en riktig "prova på nya saker"-tårta som jag bjöd på förra helgen. Jag hade en ny bakform som jag gjorde tårtbotten i och jag testade några nya recept på tårtfyllningar och frosting. Eftersom jag ännu inte har fått göra någon rosa tårta så passade jag på att göra dekorationerna i rosa. Det blev en söt liten sjöorm.

Den här gången täckte jag inte tårtan med sugarpaste eller marsipan utan jag spacklade med en väldigt god chokladfrosting. För att få strukturen på frostingen spacklade jag först tårtan som vanligt, sen tog jag baksidan av en tesked och drog mönster i frostingen. För första gången testade jag att spritsa kristyr längst kanten på tårtan. Kristyren var lite för torr men jag tror att jag tillsist fick till snitsen.

Vi bjöd över våra goda vänner Johan och Jessica och deras tre barn på provsmakning av tårtan. Eftersom det var så fint väder intogs tårtan givetvis utomhus i solen. De nya recepten fick väl godkänt och jag kommer absolut att använda dem fler gånger.




Tårtan bestod av:
Ljus tårbotten (18 cm) fylld med hallonmousse med färskost och mörk chokladmousse med färskost. Spacklad med chokladfrosting och dekorerad med hemmagjord sugarpaste och kristyr.

Bärmousse med färskost

Det här är en otroligt god bärfyllning som inte är allt för söt. Det här receptet räcker till ett lager i en normalstor tårta.


BÄRMOUSSE MED FÄRSKOST
1 lager

200 g bär
en knapp dl florsocker
100 g neutral färskost
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden. Mixa eller mosa bären och blanda hälften av bären med färskosten och florsockret. Krama ur gelatinbladen och smält dem i den andra hälften av bären i en kastrull, låt svalna en stund och blanda ihop med färskostblandningen. Vänd ner den vispade grädden i bärblandningen. Låt stelna en stund i kylskåpet innan tårtan fylls.


Receptet hämtat från Baka baka liten kaka

onsdagen den 11:e maj 2011

Chokladmousse med färskost

Det här är en väldigt god chokladmousse som jag absolut kommer att göra fler gånger. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att moussen även passar som efterrätt tillsammans med färska bär. Det här receptet räcker till ett lager i en normalstor tårta.


CHOKLADMOUSSE MED FÄRSKOST
1 lager

100-150 g choklad (150 g för vit och ljus choklad, 100 g för mörk choklad)
100 g naturell färskost
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Vispa grädden. Smält chokladen och låt den svalna något. Rör ner färskosten i chokladen, rör kraftigt så att chokladen inte stelnar. Rör ner ungefär en tredjedel av grädden i chokladblandningen och rör ordentligt. Vänd ner chokladsmeten i den vispade grädden.


Receptet hämtat från Baka baka liten kaka

tisdagen den 10:e maj 2011

Chokladfrosting

En jättegod frosting som passar både till att spackla tårtor med och att spritsa på cupcakes. Frostingen smakar mycket choklad. Om frostingen ska spacklas på en tårta kan man minska mängden florsocker för att få en mer mjuk och följsam frosting.


CHOKLADFROSTING

180 g rumstempererat smör
9 dl florsocker (jag använde knappt 500 g)
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl kakao
1,25 dl rumstempererad mjölk

Gör så här:
Vispa smöret mjukt. Blanda hälften av florsockret med vaniljsocker och kakao och vispa ner i smöret tillsammans med mjölken. Tillsätt övrigt florsocker tills du fått önskad konsistens. Vispa tills frostingen är fluffig.


Receptet är hämtat från boken Festliga tårtor

måndagen den 9:e maj 2011

Dekorerade chokladwhoopies

Minns ni kakträffarna som jag går på två gånger per år? Om inte kan ni läsa mer om hur kakträffarna går till här. Den här gången hade jag med mig dekorerade chokladwhoopies. Jag fäste blommorna och de mjuka sockerkulorna med smält vit choklad. Jag tycker att de blev riktigt fina. Jag gjorde även två extra som jag lämnade hemma till mina killar att mumsa på medans jag var på kakträffen.


Dessa kakor består av:
Chokladwoopie pie med chokladmyntafyllning dekorerade med blommor i hemmagjord sugarpaste, sockerkulor och mjuka sockerkulor.


lördagen den 7:e maj 2011

Limemousse

Min idé med bloggen är att det ska finnas recept på allt jag gör så att ni som läsare ska kunna baka och göra samma sak som jag. Jag gick igenom gamla inlägg och såg att jag missat att skriva upp receptet på limemoussen som jag fyllde förra årets morsdagtårta med. Det är en frisk och härligt god fyllning.


LIMEMOUSSE
2 lager

4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl turkisk yoghurt
1,5 dl strösocker
2 tsk rivet limeskal
1 dl limesaft (ca 3 limefrukter)
6 gelatinblad (3 tsk geltinpulver)

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa creme fraiche, turkisk yoghurt och socker tills sockret löst sig. Värm limesaften och smält de urkramade gelatingbladen i limesaften (eller rör ner geltinpulvret i den uppvärmda limesaften). Rör ner limesaften och limeskalen i yoghurtblandningen. Vispa grädden lätt och vänd ner den i blandningen. Låt fyllningen stelna i kylskåpet gärna över natten innan du fyller tårtan.

Grundrecept på smörkräm

Räcker till att spackla två normalstora tårtor.

GRUNDRECEPT PÅ SMÖRKRÄM

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten

Gör så här:
Vispa smöret fluffigt. Tillsätt lite florsocker i taget under omrörning. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning.

Smaksättning:
Vanilj: 1 tsk vaniljessens
Citrus: 2 tsk finrivet citron-, apelsin- eller limeskal
Kaffe: 4 tsk pulverkaffe upplöst i 2 tsk kokande vatten (d.v.s. samma vatten som i grundreceptet)
Mandel: 1 tsk mandelessens
Choklad: 30 g kakao eller 50 g smält och avsvalnad mörk choklad
Likör: 3 tsk valfri likör


Receptet hämtat från Baka baka liten kaka

torsdagen den 5:e maj 2011

Snabbt äppelbröd

Jag hade lite filmjölk över som jag använde till det här filmjölksbrödet. Filmjölksbröd är så enkla att göra och man kan variera dem på så många sätt. Den här gången rev jag ner ett äpple i smeten. Äpplet gav inte någon äppelsmak till brödet men bidrog ändå till att brödet blev väldigt saftigt och gott. Helst ska man låta brödet svalna helt innan man skär upp det men det jag hade inte riktigt tålamod till... jag ville smaka direkt.




SNABBT ÄPPELBRÖD
1 st

3 dl filmjölk
1 dl brödsirap (140 g)
5 dl rågsikt
1 dl vetemjöl
1 tsk bilkarbonat
0,5 tsk salt
1 grovt rivet äpple

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser i en skål. Häll i en smörad avlång form, ca 1,5 liter. Grädda ca 45-55 minuter i nedre delen av ugnen. Lägg på aluminiumfolie om du tycker att brödet blir för mörkt. Stjälp upp brödet och låt det svalna under bakduk. Låt det svalna ordentligt innan det skärs upp.

måndagen den 2:e maj 2011

Alpintårta till Carl 12 år

Idag fyller Carl 12 år. Födelsedagar ska naturligtvis firas med tårta och eftersom Carl tycker om att åka slalom fick han en tårta med alpintema. Jag visste direkt att jag ville göra en slalomåkare men jag klurade ganska länge på hur jag skulle modellera honom. Till sist valde jag att modellera en sittande skidåkare. Kanske sitter han där och funderar på vilken backe han ska åka i vid nästa åk.

Skidåkaren är modellerad i marsipan. Jag tycker om att modellera i marsipan, den är mjuk och följsam samtidigt som den inte torkar för snabbt vilket gör att det finns tid att knåda och forma som jag vill. Jag föredrar kavlingsmarsipan som är lite mer lättarbetat jämfört med den vanliga som man köper i vanliga mataffärer, både när det gäller att modellera och att täcka tårtor med.

Grattis på födelsedagen Carl!





Tårtan bestod av:
Ljus tårbotten (22 cm) fylld med hallonmousse och daimfluff. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i marsipan, sugarpaste och flowerpaste.

söndagen den 1:e maj 2011

Bakglädje i april

Så har ännu en månad gått. Här hemma har det mest varit sjukstuga under april månad men lite bakat har det ändå blivit. Här kommer det jag tycker har varit bäst på bloggen under april.


DELFINCUPCAKE
Min man fick den här cupcaken eftersom har tycker om delfiner. Jag tycker att den blev jättesöt. Rösta gärna på den här cupcaken i tävlingen Miss Cupcake, det gör du genom att klicka på bilden i högerspalten. Du kan läsa mer om delfincupcaken här.



MIN FÖDELSEDAGSTÅRTA
Min man och min son dekorerade den här fina tårtan till mig när jag fyllde år. Gissa om jag blev glad! Du kan läsa mer om tårtan här.



CHOKLADWHOOPIE PIE
En ny favorit som jag trodde var en hård kaka men som var en mjuk kaka. Prova! Du kan läsa mer om dessa kakor här.



PÅSKCUPCAKES
Självklart ska man bjuda sina kollegor på påskfika. Jag hade med mig cupcakes med påskdekorationer till jobbet. Du kan läsa mer om dessa cupcake här.



TUNNBRÖD
Underbart gott tunnbröd som steks i stekpannan. Du kan läsa mer om tunnbrödet här.



Monnies tårtbotten

Det här tårtbottenreceptet har jag använt när jag bakat i min form med diameter 24 cm. Tårtbotten blir hög och fin. Om jag bakar i mindre formar använder jag receptet Tre-lika.


MONNIES TÅRTBOTTEN
Till en form på 24 cm

5 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatis mjöl
2,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke och blanda ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll smeten i en smord form på 24 cm. Grädde i 40-45 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.


Receptet hämtat från Familjeliv