lördag 29 januari 2011

Bloggen försvann!

Imorse när jag skulle titta till bloggen så möttes jag av en tom websida och informationen om att bloggen inte fanns längre. Jag kom heller inte in på mitt mailkonto. Hjälp, vad hade hänt!

Efter lite trixande och fixande visade sig att mitt mailkonto blivit hackat och det skickats spammail till alla jag via mail haft kontakt med. Mailkontot hade på grund av det blivit avstängt och eftersom kontot hör ihop med bloggen så stängdes bloggen också av.

För er som drabbats av spammail från min mailadress vill jag bara tala om att det inte är jag som ligger bakom mailen och jag hoppas att det inte kommer att inträffa igen.

Nu är bloggen igång igen som vanligt och jag får passa på att önska er en riktigt trevlig helg!


Tillägg 2011-01-29: Många har frågat hur jag gick tillväga för att få tillbaka bloggen. Det var lite halvt kaos i min hjärna imorse när jag upptäckte att den var borta men om jag minns rätt så gjorde jag så här:

Jag försökte logga in på mitt mailkonto och fick meddelande om att det kontot stängts av för att någon misstänkt aktivitet förekommit. Jag fick en fråga om att skriva in mitt mobilnummer och en verifieringskod skulle då skickas per SMS. SMS:et kom direkt och när jag skrivit in verifieringskoden fick jag logga in igen och sedan uppmaningen att byta lösenord.

I mailboxen såg jag ett mail som skickats från mitt mailkonto ut till flera mailadresser som jag känner igen att jag tidigare haft kontakt med, fast det var inte jag som skickat mailet. Jag hoppas verkligen att det inte händer igen.


Tillägg 2011-01-30: Hos Johanna - Bland muffins och pelagoner kan ni läsa hur man säkerhetskopierar sin blogg.

torsdag 27 januari 2011

Chokladtårta med gul ros

Den här chokladkakan har jag skrivit om tidigare och den är en stor favorit här hemma. Choklad, körsbär och madeira... helt enkelt en god kombination. Den här gången använde jag florsocker istället för råsocker i chokladglasyren och det funkade jättebra. Sätter man på en liten ros blir det lite piffigare.

Det här är mitt bidrag till Månadens sötsak. I januari är temat "efterrätt" och den här kakan passar utmärkt till efterrätt och gärna med ett glas madeira till.



Tårtan bestod av:
Chokladkaka med körsbär och madeira. Dekorerad med en ros i sugarpaste.

onsdag 26 januari 2011

Erikas variant av Vekerumsfrallor

I fredags var det min tur att ordna fredagsfikat på jobbet. Det är inte alltid lätt att komma på vad man ska baka till 45 personer och dessutom hade jag ganska ont om tid att förbereda något. Jag hittade ett recept på frallor hos Sanne som hennes mamma gästbloggat om. Det var ju perfekt, så dessa fick de bli.

Enligt originalreceptet skulle det vara mer mjöl i degen men jag tyckte degen kändes bra efter lite mindre. Jag lyckades inte få ut 50 frallor av degen så jag fick hålla tummarna att alla på jobbet inte var där på fikat. Oftast kommer inte alla och jag hade faktiskt tur att det räckte. I värsta fall hade jag fått springa ut och handla något.

Frallorna blev väldigt goda och jag bjöd på dem tillsammans med philadelphiaost och gurka. Jag kan verkligen rekommendera dessa. Det här är min variant av Vekerumsfrallorna.





ERIKAS VARIANT AV VEKERUMSFRALLOR
ca 36 st

7,5 dl mjölk
50 g jäst
4 tsk socker
75 g smör eller margarin, rumsvarmt
1 kg vetemjöl (15-16 dl) + mjöl till utbaket
1 tsk salt
1 ägg
vallmofrön

Gör så här:
Smula jästen och blanda med mjölken. Rör ner sockret. Knåda in hälften av vetemjölet. Rör ner det rumsvarma smöret och tillsätt sedan resten av vetemjölet. Arbeta degen i maskin ca 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda degen ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i 40 minuter under bakduk.

Knåda degen på mjölat bakbord. Dela upp delgen i frallor och lägg på bakplåtar. Låt frallorna jäsa 30 minuter under bakduk. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Grädda i 6-10 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.


Receptet jag utgick ifrån hittade jag hos Mina baktankar

måndag 24 januari 2011

Tältningstårta

Min svägerska Ulrika fyllde år förra veckan och vi firade henne i helgen. Jag gav henne en tårta i födelsedagspresent. Ulrika tycker om att vara i naturen och hon cyklar, vandrar, fiskar och tältar gärna... så det var ganska naturligt att tårtan skulle ha naturtema.

Tältet är ett rött Hillebergtält precis som det tält Ulrika har. Sjön är målad med blå pastafärg blandad med lite citronsaft för att få lite liv. Stenarna försökte jag få lite melerade, jag vet inte om det syns så bra på bilderna. Jag passade även på att testa lite nya tårtverktyg jag köpt, dels bokstavsutstickaren och också kantutstickaren.

Grattis Ulrika på 38-årsdagen (eller var det 27 år du blev?)!




Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (22 cm) fylld med jordgubbsmousse och glasskräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste och flowerpaste.

onsdag 19 januari 2011

Yodatårta till Filip 7 år

Det här blev en riktig tårtvecka för mig. Igår var det Erica som fyllde år och fick en pakettårta. Idag fyller Ericas lillebror Filip 7 år. Filip gillar Star Wars så valet av tårtdekoration blev Yoda. Jag kan inte så mycket om Star Wars trots att jag sett filmerna men jag vet i alla fall vem Yoda är och jag tycker att han verkar vara en ganska gullig figur. Min Yoda blev kanske inte riktigt lika gullig som verklighetens Yoda men jag tror att man ser att det är han i alla fall, eller?

Allt som kunde gå fel gick fel när jag skulle modellera Yoda. Sugarpasten torkade för snabbt så den var omöjligt att forma och lasersvärdet ville inte alls sitta där jag ville ha det. Allt tog dubbelt så lång tid mot vad det borde ha gjort men till sist var jag i alla fall klar. Trots krånglet var det en rolig tårta att göra. Lasersvärdet är penslat med guldpulver för att ge lite lysande effekt.

Grattis Filip på födelsedagen!




Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (15 cm) fylld med hallonmousse och glasskräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste, marsipan och flowerpaste.

tisdag 18 januari 2011

Pakettårta till Erica 14 år

Idag fyller Erica 14 år och jag fick äran att göra hennes födelesdagstårta. Det var inte helt enkelt att komma på hur tårtan skulle se ut men så kom jag på att paket gillar ju de flesta och därför blev det en pakettårta. Dessutom har jag länge velat göra en tårta som ser ut som ett paket.

Jag heter ju också Erica fast med "k" och jag var nära att skriva just Erika med "k". Tur att jag inte gjorde det för det hade varit tråkigt att stava fel på någons födelsedagstårta. Jag får tacka min man som så snällt påpekade att jag höll på att göra fel.

Grattis Erica på födelsedagen!





Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (15 cm) fylld med dumlefluff och glasskräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste och flowerpaste.

måndag 17 januari 2011

Röd tårta med rosor till Magnus jobb

Jag hade lite marsipan som höll på att närma sig bäst-föredagen så jag gjorde en tårta som jag skickade med Magnus till jobbet. Jag passade på att testa lite nya recept, dels på chokladmousse och också på italiensk marängsmörkräm, båda fick gott betyg från de som smakade tårtan. Tårtan uppskattades av Magnus arbetskamrater.

Jag modellerade lite rosor som jag placerade i mitten av tårtan. Jag ville inte att tårtan skulle kännas julig men jag vet inte hur jag lyckades med det. Det är svårt att göra en röd tårta utan att man för tankarna till julen.




Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (24 cm) fylld med chokladmousse och passionsfruktmousse. Spacklad med italiensk marängsmörkräm och täckt med marsipan. Dekorationer i marsipan och sugarpaste.

Chokladmousse

Jag är på jakt efter den perfekta chokladfyllningen och det här är första försöket. Det blev är en härligt god chokladmousse. Vill du ha en barnvänligt variant av chokladmoussen men ändå med romsmak så kan du koka romen så att alkoholen försvinner. Du ska i så fall inte göra som jag gjorde... jag trodde att jag skulle kunna koka upp romen i ett litet glas i micron men det slutade med att det smälde till i micron och när jag öppnade så fanns det inget kvar i glaset. Däremot luktade det väldigt starkt av rom i hela micron.


CHOKLADMOUSSE
1 lager

150 g mörk choklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1 msk rom (eller annan valfri smak)

Gör så här:
Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Låt den svalna något. Rör ner rumsvarma äggulor, ett i taget, i chokladen. Häll i romen och rör om. Vispa grädden fluffig men inte fast. Rör ner lite av grädden i chokladblandningen och vänd (inte vispa) ner den övriga vispade grädden.

söndag 16 januari 2011

Italiensk marängsmörkräm

Nu har jag provat ytterligare en kräm att spackla tårtor med. Den här gången blev det italiensk marängsmörkräm och det är absolut den godaste hittills. Den är dessutom väldigt lättarbetad när man spacklar tårtan. Min son fick smaka lite på en sked och hans kommentar var att "det smakar som varm mjukglass", vilket inte är fy skam. Den håller sig dessutom mjuk i kylskåpet och stelnar inte till och blir stenhård som övriga krämer jag testat. Den tar lite tid och är knölig att göra med det är den absolut värd. Den är underbart god!


ITALIENSK MARÄNGSMÖRKRÄM
2-3 tårtor

200 g äggvita (7 st medelstora eller 6 stora)
300 g socker (ca 3,5 dl)
80 ml vatten
450 g osaltat smör, rumsvarmt
1 tsk malet vaniljpulver

Gör så här:
Vispa äggvitan fluffig. Koka vatten och socker i en kastrull till 118 grader, det tar ca 5 minuter. Häll den heta sockerlösningen i äggen medan du vispar med elvisp. Sockerlösningen är väldigt varm så se till att inte bränna dig. Fortsätt vispa tills marängen är sval, det tar 10-15 minuter. Vispa sedan ner vaniljen och tillsätt smöret lite i taget samtidigt som man vispa på låg växel. Det ska bli en tjock och fluffig smet.

Hos Anna som receptet är hämtat ifrån så läste jag det här tipset:
Om krämen skär sig och blir vattning med klumpar kan man prova att värma en liten del av krämen i micron några sekunder och sen vispa ihop allt. Det ska även kunna gå att fortsätta vispa ett tag så blir krämen bra igen.


Receptet är hämtat från Annas bakstuga

lördag 15 januari 2011

Stylish blogger award

Jag har fått en fin award från Marina med bloggen Mari Milo Cake Design och från Nellie med bloggen Sockertussen. Tack så jättemycket, jag blir otroligt glad när jag får en uppskattning för det jag gör.

Tanken är att man ska skriva en del saker om sig själv och skicka awarden vidare. Tyvärr känner jag inte att jag hinner göra det just nu så jag får kanske återkomma till det det vid ett senare tillfälle. Jag tackar därför igen för denna fina utmärkelse som jag blev väldigt glad för att få.

Cherry on Top Award

Jag har fått ytterligare en Cherry on Top Award från Hege som gör underbara tårtor på bloggen Kakedesign.

Tack så mycket för att du gav mig en award, jag blev jätteglad. Eftersom jag redan skickat awarden vidare gör jag det inte denna gång.

fredag 14 januari 2011

Min första Conversesko

Nu har jag gjort min första Conversesko. Jag använde en mall som jag hämtade här. En bra steg-för-steg-beskrivning hittade jag hos Milli.

Converseskon var rolig att göra och jag kan tänka mig att det går lättare att göra nästa, då slipper jag göra alla misstag som jag gjorde på den här. När jag var färdig med den här skon och plockat ihop alla modelleringssaker och städat undan så upptäckte jag att jag glömt sätta på den lilla flärpen längst bak på skon... men jag tycker att den blev ganska fin ändå.





Converseskon består av:
Hemmagjord sugarpaste

onsdag 12 januari 2011

Snöflingecupcake

Jag fick passionsfruktmousse över efter att ha fyllt nyårstårtan och då plockade jag fram några chokladmuffins från frysen och gjorde snöflingecupcakes. Passionsfrukten passar utmärkt ihop med chokladen och det blev ett oplanerat men väldigt gott fika.

Det fina kakfatet fick jag i julklapp av mina svärföräldrar. De hade varit uppmärksamma och hört att jag gärna ville ha ett sådant. Det kommer jag att få mycket användning av.



Dessa cupcakes bestod av:
Chokladmuffins med en fyllning av passionsfruktmousse och täckt med marsipan. Dekorerade med sugarpaste.

måndag 10 januari 2011

Briocher

De senaste 2,5 veckorna har jag bara jobbat 2,5 dag vilket har varit riktigt skönt, men nu börjar vardagen igen. Under ledigheten har jag passat på att klippa ut recept från alla mina mat- och baktidningar som jag samlat på mig (vilket hade blivit en rejäl hög). Nu återstår det roliga att testa de recept jag valt att spara.

Det här brödet kommer inte från något av dessa urklipp. Jag har länge velat testa att göra briocher men eftersom de tar lite tid att göra så har det inte blivit av förrän nu när jag hade lite extra tid. Jag satte en deg på kvällen som fick jäsa i kylskåpet över natten och så fick vi lite lyxig frukost, vilket jag tycker att man ska ha när man är ledig.

Briocker ser ju egentligen ut som små snögubbar med en liten brödboll ovanpå den stora basen men jag valde att göra bara vanliga bullar. De blev väldigt goda och frasiga och vi åt dem med ost och marmelad. Jag tror inte att jag kommer att göra dem igen till frukost, de var lite för mastiga för det. Däremot kan jag tänka mig att göra dem till en kopp te på eftermiddagen istället för fika.

Alla ni som inlett det nya året med att ge nyårslöftet att äta nyttigare kan blunda för det här receptet.



BRIOCHER
16 st

4 ägg
25 g jäst
0,5 tsk salt
0,5 dl socker
6,5 dl vetemjöl
250 g smör
1 ägg till pensling

Gör så här:
Lägg alla ingredienser utom smöret i en bunke. Knåda ihop med maskin och lägg i lite smör i taget så att det går in i degen ordentligt. Kör degen ytterligare ca 10 minuter. Sätt plastfolie över bunken och sätt bunken i kylskåpet att jäsa i 12 timmar (jag lät den jäsa över natten).

Ta fram degen, som nu är ganska hård. Dela degen i 16 delar och forma varje del till en rund bulle. Lägg på plåtar och pensla med uppvispat ägg. Låt brödet jäsa, utan bakduk, i 60 minuter.

Grädda bröden i 8-15 minuter i 225 grader i mitten av ugnen. Låt dem svalna något, men de ätes med fördel ljumna.


Receptet är hämtat från Coop.se

fredag 7 januari 2011

Ros i pajdeg

Igår när jag lagade mat så fick jag lite pajdeg över. Min nyfikenhet tog överhanden och jag ville prova om det gick att modellera en ros även i matpajsdeg... och det gjorde det. Efter att ha modellerat rosen så ställde jag den i frysen medans jag fixade resten av pajen. Pajdegsrosen höll faktiskt formen riktigt bra i ugnen.

Man ska ju inte leka med maten men ibland måste man få göra ett undantag.



Rosen består av:
Matpajdeg

måndag 3 januari 2011

Nyårtstårta

Det nya året firade vi in tillsammans med goda vänner. Vi har firat tillsammans i flera år och vi börjar redan tidigt på eftermiddagen med fika för att sedan tillsammans förbereda all mat. Vi hade en mycket trevlig nyårsafton och jag var mycket mätt och belåten när vi kom hem sent på natten. Jag hade bakat en nyårstårta som jag hade med mig.

Jag passade på att prova lite nya recept som jag blev mycket nöjd med. En ny fyllning jag provade var passionsfruktmousse och den kommer jag absolut att göra igen, den var mycket frisk och god. Dessutom provade jag att göra vit marängkräm som jag spacklade tårtan med innan jag täckte med marsipan.




Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (22 sm) fylld med mörk chokladkräm och passionsfruktmousse. Spacklad med vit marängkräm och täckt med marsipan. Dekorationer i sugarpaste och flowerpaste, målade med guldpulver utblandat i citronsaft.

söndag 2 januari 2011

Passionsfruktmousse

Det här är nog en ny favorit bland tårtfyllningar. Den blir otroligt frisk och god i smaken. Enda nackdelen är att den är lite dyrare än andra fyllningar att göra. Den passar även utmärkt att ha som fyllning i en cupcake, gärna med chokladsmak.


PASSIONSFRUKTMOUSSE
1-2 lager

8-10 passionsfrukter (1 dl passerad juice)
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Passera fruktköttet genom en sil och ta så många passionsfrukter att det blir 1 dl fruktjuice. Vispa upp den kondenserade mjölken och blanda med passionsjuicen. Vispa grädden fast och vänd ner i krämen. Låt fyllningen stå i kylskåpet minst tre timmar innan du fyller tårtan.

Tillägg 2011-01-13: Andra gången jag gjorde denna mousse så blev den väldigt lös så i fortsättningen kommer jag nog att ha i lite geltinblad/pulver i moussen för att få lite stabilitet.

Vit marängkräm

Den här marängkrämen fungerar bra att spackla tårtor med. Den är lite jobbig och tidskrävande att göra men den blir väldigt god och inte alls så söt som vanlig smörkräm. Den smakar lite maräng, vilket är mycket gott.

Det går bra att frysa krämen, ta då fram den ur frysen dagen innan användning och låt den tina i kylskåpet. Krämen klarar sig även bra i kylskåpet i några dagar. Vid användningstillfället så kan man värma krämen i micron några sekunder tills den blir mjuk och följsam. Krämen räcker till ungefär två tårtor beroende på hur tjockt man spacklar.


VIT MARÄNGKRÄM
ca 2 tårtor

4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft från en citron (ca 2 msk)
350 g osaltat smör, rumsvarmt

Gör så här:
Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en rostfri bunke. Vispa marängen kraftigt över kokande vattenbad tills den får en temperatur på ca 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält.

Ta av marängen från värmen och vispa med elvisp på hög hastighet tills den svalnat. Tillsätt smöret, lite i taget, under långsam vispning.


Receptet hämtat från A piece of cake av Leila Lindholm

lördag 1 januari 2011

Bakglädje i december

Jag vill börja med att önska er alla ett riktigt gott nytt år! 2010 har för mig varit ett bra år som jag med glädje ser tillbaka på. Det bakades väldigt mycket under hösten eftersom det var kalas mest hela tiden kändes det som. Efter kalasen kom förberedelserna inför julen och Bakglädje i december handlade mest om julbak.

Sen julhelgen startade har jag inte bakat mycket, det har blivit två tårtor: Jessicas vintriga födelsedagstårta, se nedan, och en nyårstårta som det kommer bilder på inom kort. För övrigt har jag bara tagit det lugnt och njutit av att vara ledig tillsammans med min familj. Jag ser fram emot 2011 och dess utmaningar. Här kommer det jag tycker har varit bäst på bloggen under december månad.


VINTERTÅRTA TILL JESSICAS FÖDELSEDAG
Mitt i julstöket fick jag ett roligt uppdrag att göra en födelsedagstårta. Jag fick fria händer med dekorationerna och det blev en tårta med vintertema. Snöflingeutstickaren som jag använt till sidornas dekorationer är en favorit som jag hoppas kunna få stor användning av. Jag gillar den lilla snögubben och jag tycker granarna blev riktigt bra. Du kan läsa mer om tårtan här.




SNÖFLINGEKAKOR
Den härliga utstickaren för snöflingor fick jag användning för även till dessa små kakor. Härligt julröda, med vintrig snöflinga på. Du kan läsa mer om dessa kakor här.




TWIXKAKOR
Mums! De här kakorna blev en klar favorit. Krispig kakbotten fylld med vaniljkola och toppad med härlig mjölkchoklad. Du kan läsa mer om twixkakorna här.




SAFFRANSBISCOTTI
När alla gäster anlänt på julafton startan vi julfirandet med glögg, pepparkakor och saffransbiscotti. Saffransskorporna är otroligt goda och de är lätt beroendeframkallande. Passar självklart att baka året om. Du kan läsa mer saffransbiscotti här.




PISTAGEFUDGE
Sist men absolut inte minst viktig... julgodiset. Den här pistagefudgen gjorde jag första gången förra året och den kommer nog hänga med i många år framöver. Otroligt god! Byt gärna ut pistagenötterna mot andra valfria nötter, både salta och osaltade. Du kan läsa mer om pistagefudgen här.